10 години затвори грози българите, заловени в Либия

14515
10 години затвори грози българите, заловени в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Българските моряци, арестувани в Либия, могат да получат до 10 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

 

Освободиха българите, задържани в Сърбия

Седемте българи, които бяха задържани в Сърбия преди форума Китай – Централна и Източна Европа, са освободени от сръбските власти...

Вчера екипажът на кораба "Сънойл” бе обвинен в контрабанда на петролни продукти. Корабът е задържан в пристанището на Триполи, а екипажът е добре, твърдят от българското Министерство на външните работи. 

Запознати с корабоплаването обясниха, че корабът е танкер бункировчик, чиято цел е да зарежда с гориво корабите на рейд, които не могат да влязат в пристанище. Корабът е дълъг около 50 метра и според специалисти е преправян, за да се движи в речни води, съобщава Нова телевизия.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан. Впоследствие срещу него е заведено съдебно дело, като прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление – контрабанда на петролни продукти. Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи, обясняват от Министерството на външните работи.

Институцията е сигнализирана за случая на 3 януари от близки на задържаните българи. Веднага след това българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, връчило нота на посолството на Държавата Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани.

Танкер с двама българи на борда е задържан в Либия

Двама българи от екипажа на малтийски танкер са задържани в затвор в Либия за контрабанда на петролни продукти. Малтийският танкер SUN...

На 17 януари МВнР е установило връзка и провело телефонен разговор със задържаните българи, които заявили, че са в добро здравословно състояние.

Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари – от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com