13 мъже и 2 жени са загинали в Горни Лом

35161
13 мъже и 2 жени са загинали в Горни Лом
Снимка: БГНЕС

13 мъже и 2 жени са жертвите при взрива в Горни Лом. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.  Малко преди това той обяви, че жертвите са 14 мъже и 2 жени.

"Въпреки че ние ще продължим да наблюдаваме периметъра, 14 мъже и 2 жени са загинали", каза Николов.

Взривът е бил изключително силен, образували са се кратери на мястото на взрива.

Отломки с тежести са хвърчали на стотици метри, обясни директорът на пожарната.

Той каза, че властите са съобщили на близките на загиналите. Не се отказваме, въпреки минималните надежди, ще продължим да наблюдаваме, каза още Николай Николов.

Близнашки демонстрира тежък цинизъм за Горни Лом, смята Петър Кичашки

"Целият български народ очаква аз да се явя на националния стадион", каза с типичната си искряща усмивка министър-председателят Георги ...

"За съжаление, семейство – мъж и жена, родители на 5-годишно дете, са сред загиналите. Техни близки се грижат за детенцето", каза Йордан Христосков.

Сред загиналите от взрива в барутната фабрика „Миджур”са и трима жители на село Средогрив, съобщи пред агенция Фокус Красимир Кирилов, кметски наместник на селото. Той посочи, че двама от загиналите са семейство, над 40-годишни.

„Остават двама сираци – момчета на 25 години и на 5 години. Мъжът и жената дълги години работеха с големия си син в Кипър. Върнаха се в Средогрив и започнаха работа във взривната фабрика. Големият ѝ син остана да работи в Кипър, но преди месец-два и той се прибра в село. Гледаше малкия си брат, те имат много добра връзка двете момчета”, обясни Кирилов. Жената, която също е загинала до скоро е живяла във Видин с мъжа си. Преместили се в Горни Лом, но тя дошла в Средогрив да гледа майка си, която е на легло.

„Работеше първа смяна, но след това се премести – втора, за да може заедно да пътуват от Средогрив. Тя има дъщеря на около 16 години”, допълни кметският наместник. Той посочи, че децата вече знаят за трагедията и снощи дори са ходили до взривната фабрика.

По-ранен взрив е предшествал трагедията в Горни Лом?

По-слаб взрив е имало в 15 часа вчера, т.е. два часа преди първия голям, съобщи Нова телевизия по неофициално потвърдена информация. А...

„Все още майката, която е на место не знае за дъщеря си. Идваха от „Социални грижи”, но ги посъветвах да не ѝ казват сега, да изчакаме”, допълни Красимир Кирилов. Той призна, че цялото село е потресено от трагедията на двете семейства.

По-рано стана ясно, че преди големия взрив в 17 часа е имало малко по-малък взрив в 15 часа. Такава информация, която все още не е официално потвърдена, съобщи Нова телевизия. Ако това се окаже вярно, изниква въпросът какво са правили хората два часа във фабриката и защо са останали там.

Междувременно служебното правителство взе решение утрешният ден да бъде обявен за Ден на национален траур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com