27 явни и 5 тома засекретени материали по делото срещу служителите от ДАИ

7679
27 явни и 5 тома засекретени материали по делото срещу служителите от ДАИ
Снимка: БГНЕС

Специализираният съд цял ден заседава по мерките за неотклонение на задържаните при акция подкупни даяджии, за които бе поискан постоянен арест.

Корупционната схема е действала в ИА „Автомобилна администрация“ повече от година. Заседанието по делото, на което се разгледа мярката за неотклонение на седемте задържани, сред които и шефът на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, първоначално бе насрочено за 13.30 часа, но след като адвокатите на задържаните не се бяха запознали с документацията, старт бе даден в 15.45 часа, предаде БГНЕС.

Московски: Всеки контролен орган в държавата е подложен на корупционен натиск

Всеки един контролен орган в държавата е подложен на определен тип корупционен натиск и съществуват предпоставки за реализиране на кору...

В 20.00 часа съдът трябва да каже дали шефът на ДАИ и останалите задържани остават в ареста или ще си тръгнат с друга по-лека мярка. 

27 тома са явните и 5 тома засекретените материалите по делото. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. 

Прокуратурата иска Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев, Цветелина Дойчинова и Иван Иванов да останат в ареста. Те са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи

Един от мотивите на съда за обвинението срещу задържаните служители на ИА „Автомобилна администрация”, е, че са издавали разпореждания да не се извършват проверки на отделни превозни средства срещу съответна сума, т.нар такса "спокойствие". Давани са имена на лица, които да не бъдат проверявани. 

Освен това, според обвинението на прокуратурата тези разпореждания са давани от изпълнителният директор на агенцията Цветелин Цветанов и от Тихомир Вълчев от град Роман, който е и председател на Общинския съвет в града. Според свидетелските показания на длъжностни лица те са получавали от Цветанов и Вълчев указания да не извършват проверки на някои камиони. 

Младен Маринов: Схемата в ДАИ е генезисът на това, което се случва по пътищата

Това е голям проблем, тъй като тази схема, съществувайки, е генезисът на това, което се случва по пътищата. Така старши комисар Младен ...

Според свидетелските показания на личния шофьор на Цветанов - Георги Сираков, той е свидетелствал, че Венцислав Генов е манипулират резултати от изпити за категория C, а заедно с Вълчев са давали разпоредби да не бъдат проверявани отделни автомобили. 

След претърсване на автомобила на Венцислав Генов, са открити множество копирани лични карти, както и предварително подготвени бланки за изпити и други документи. В Цветанов са открити пари в различна валута с обща стойност 185 000 лв., а в домът му в Долни Дъбник общо 401 900 лв. 

Прокурорът посочи, че извън ареста обвинените могат да злоупотребят, защото все още не са освободени от заеманите от тях длъжности. 

Адвокат Звезделин Лазаров, който защитава Цветанов, посочи, че е неоснователно задържането. Той посочи и че прокуратурата има грешки в обвинението. Той каза още, че прокурорската преписка е от декември на 2015 година и остави отворен въпроса, защо чак сега се повдигат обвиненията. 

Директорът на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов поиска по-лека мярка за ннеотклонение по обвинението за ръководене и участие в организирана престъпна група, предаде "Фокус". Адвокат Лазаров призова съда да оставите без уважение искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка „задържане по стража” с мотива. Той увери, че няма опасност подзащитния му да се укрие и изтъкна, че лишаването от свобода е основно право на човек, което не може да бъде постановено голословно.

Московски: Очевидно е, че политически чадър в ДАИ няма

Очевидно е, че в контролните органи на Министерството на транспорта чадър и такава практика при нас няма. Това заяви министърът на тран...

Защитникът на Цветанов поиска спрямо него да бъде приложена мярка за процесуална принуда „отстраняване от длъжност”, като се мотивира, че по този начин няма да има опасност началникът на „Автомобилна администрация“ да извърши ново престъпление, както се опасява прокуратурата, ако той не бъде задържан под стража.

Според Адвокат Лазаров в показанията от служителите на ДАНС няма доказателства за нито едно конкретно деяние от страна на Цветанов. Той посочи също, че не става ясно как Цветанов е бил определен за ръководител на организираната престъпна група, както и че от използваните СРС-та не се виждат негови действия, които да потвърждават подобно твърдение. По повод това, че регионални директори са твърдяли, че Цветанов им се е обаждал, за да претупват определине проверки, адвокат Лазаров подчерта, че техните твърдения може да са опит да прикрият собствените си престъпления и няма никакви доказателстав те да са верни.

Според адвокат Цонев, който защитава Венцислав Генов, обвинението е шаблонно и няма данни кой и как е организирал тази престъпна група. Освен това, според него намерените документи не доказват нищо. Относно показанията на Сираков, според адвоката от записите става ясно, че той само е чул, но нищо не е видял. Освен това според него има разминаване между показанията на Сираков и обвинението на прокуратурата. 

Адвокат Данков, защитаващ на Емил Иванов също посочи, че намерените документи не доказват съпричастност на Иванов към престъпна мрежа и изобщо извършване на престъпление. Освен това според един от записите свидетел казва: "Не си спомням да съм получавал разпореждания от Иванов". 

В рамките на заседанието бяха изслушани и останалите адвокати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com