4-годишната присъда на Цветанов се гледа във ВКС

3932
4-годишната присъда на Цветанов се гледа във ВКС
Снимка: БГНЕС

Във Върховния касационен съд на 17 април се гледа делото на Цветан Цветанов.

Като съдия по делото е разпределена Татяна Кънчева. Другите двама съдии в състава, които трябваше да гледат делото на Цветанов, бяха Жанина Начева и Бисер Троянов, но Троянов си направи отвод почти веднага.

Съдията от Върховния касационен съд Бисер Троянов, който бе публично определен за член на съдебния състав и трябваше да гледа делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 17 април 2015г., бе член на Централната избирателна комисия от гражданската квота на партия ГЕРБ.

В началото на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди присъдата от четири години затвор на Цветанов заради поставянето на резолюция - шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Делото стига до ВКС по жалба на Цветанов срещу решението на САС, с което бившият вицепремиер и вътрешен министър бе признат за виновен за неизпълнение на служебни задължения. Той бе осъден на 4 години затвор при първоначален "общ" режим. По това дело Цветанов има и наложена забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Делото срещу Цветанов бе разпределено в присъствието на медии. По показателите на ВКС за 5-степенна оценка, то е 4 като фактическа сложност и 3 като правна. От разпределението не бяха изключени съдии. Първо бе избран съдия - докладчикът – това е Татяна Кънчева, която е председател на 2-ро наказателно отделение.

"Доверието в съдебната система се изгражда с прозрачност и с ясни процедури, които са видими за всички, които се интересуват от тях. Обществото има нужда да знае как се разпределя делото. За първи път подобно разпределение се прави във ВКС", каза председателят на съда Лозан Панов. Той бе категоричен, че не е имал никакво колебание, че това публично разпределение трябва да се случи, след като бе поискано.

БГНЕС припомня, че срещу Цветанов имаше три дела в съда. На 9 февруари по това дело Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

В края на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди оправдателната му присъда по обвинението за длъжностно присвояване на 50 хил. лева. Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com