Адвокат Марковски: Ясно се вижда кой краде колите в "Манастирски ливади"

8852
Адвокат Марковски: Ясно се вижда кой краде колите в "Манастирски ливади"
Снимка: БГНЕС

Кадрите на кражбата на автомобилите в кв. „Манастирски ливади” са много хубави. Притеснението е, че в случая човек с домашен арест е нарушил мярката си. Щяха да слагат електронни гривни за домашен арест – забавиха ги, заяви адвокат Марин Марковски.

Ако има фоноскопска експертиза, която оценява идентичност, Ярослав Димитров не би трябвало да бъде пуснат, смята адвокатът. Припомняме, че Димитров беше пуснат, защото съдията по делото обяви, че не може да го разпознае. А по Закона за СРС случайните записи с камера не се считат за доказателство в съда, припомни юристът. Затова и доказателства като видеозаписи в съда се приемат само по Закона за СРС, където има много тежка процедура, добави той.

Все пак задържаха Ярослав Димитров за 72 часа

СРП задържа до 72 часа Ярослав Димитров като съучастник по обвинение за вещно укривателство - чл. 215 от Наказателния кодекс, съобщиха ...

Марковски уточни, че все пак понякога съдът приема като доказателство запис от камера. За да стане това практика, просто трябва да има текст в Наказателно-процесуалния кодекс. 14-15 думи, а по този въпрос говорят 5 години, възмути се известният адвокат.

Попитан дали и каква пречка е терминът „противозаконно отнемане” на кола, Марковски отговори, че чл. 194 от Наказателния кодекс предвижда до 8 години затвор. Но в следващия член, пак за кражба, се предвижда наказание от 1 до 10 години, ако кражбата е извършена със специално средство – примерно шперц. Отделно има и текст в чл. 346, в който се казва, че който отнеме автомобил с намерението да го ползва временно – законът е много елегантен, вече говорим за наказание от 1 до 8 години затвор. И накрая излиза, че абитуриент, който влезе в чужда кола и я покара и крадец, който задига колата и я разфасова след това или я продава нелегално, се наказват по един и същ начин, обясни адвокат Марковски. Важното е крадците да бъдат разкрити с истински доказателства – това зависи от трудолюбието на полицията, завърши адвокатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com