Адвокатът на Цветан Василев заплаши държавата с иск за милиарди

6462
Адвокатът на Цветан Василев заплаши държавата с иск за милиарди
Снимка: БГНЕС

Не знам какво е депозирал г-н Василев пред нотариус, защото не съм упълномощен по въпроса. Това заяви един от адвокатите на Цветан Василев – адвокат Менко Менков пред Нова телевизия.

Менков яростно обясни за пореден път, че Цветан Василев не може да си дойде в България, защото сръбските власти няма да му позволят – заради европейската заповед за задържане. Първо трябва да реши сръбският съд, подчерта юристът. Той се закани, че ако в България по съдебен път не се реши случая КТБ, ще има иск за милиарди в Европейския съд по правата на човека заради предполагаем отказ да се гледа по същество случая.

Каролев: Няма "сделка за едно евро", това е опция

Ще успее ли държавата да си върне парите от КТБ – според икономиста Владимир Каролев държавата е дала най-много 200 млн. лева в б...

Защо да спекулира, невинно каза Менков по адрес на интервюто на Василев пред „Гласове”. Би трябвало прокуратурата да се самосезира, добави той (бел. ред. – главният прокурор Сотир Цацаров вчера каза, че журналистите трябва да питат Делян Пеевски за думите на Василев и той да си отговаря). Не винаги хора, заплашени от престъпления, се оплакват веднага. Публикациите в пресата са законен повод да се самосезира прокуратурата и тя го е правила по други поводи, обясни Менков. И категорично заяви - Цветан Василев е готов да дава показания по конферентна връзка.

Като вид доказателство за твърденията на Василев, адвокатът му извади вестник „Телеграф” с „притурка” „Държавен вестник”. Ние сме абонирани за „Държавен вестник”, не за „Телеграф”. Сакндално е да ни дават и „Телеграф”, настоя Менков. Изключително притеснително е да ти сложат лицето под заглавие „Грабежът на века” и да ти носят това заглавие наред с „Държавен вестник”. „Държавен вестник” се чете и от много магистрати, които виждат и такива заглавия. Държавата, която издава „Държавен вестник”, разпространява и частната гледна точка на дадена медия, възмути се Менков. Абонаментът се изпълнява от „Доби прес”.

Менко Менков защити и т.нар. SPV, които КТБ е правила, за да придобива дружества. Адвокатът избегна въпроса и дали няма нарушение на законовата норма от до 25% финансиране спрямо собствения банков капитал за свързани лица с банката. Имало Търговски регистър, в който се вижда кой е собственик на българските предприятия. На въпрос пише ли срещу „Дунарит” името на Цветан Василев за собственик, адвокатът отговори: „Отворете и вижте”. „Помогнете ми, да не губим време”, отвърна Анна Цолова и Менков най-сетне каза: „Не пише името на г-н Василев”.

Чии пари използват въпросните SPV – на вложителите в КТБ ли? На това питане Менков посочи, че всяка банка използва за бизнеса си пари на вложители. КТБ не е на Цветан Василев – там има и други акционери, например Оманския държавен фонд. С чии пари да се купят „Виваком’, „Дунарит” – естествено, че с пари на вложители, коя банка не работи с пари на вложители, попита риторично Менков.

Цацаров пак отговаря с въпроси на въпросите за КТБ

Всеки има право да решава как да действа. Решил е, че ще действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Това е негово право. Аз не...

Най-важният въпрос е защо КТБ беше разсипана, но никой не иска да знае и не се занимава с въпроса, каза Менков. Г-н Василев назова „една група лица”, посочи юристът, но отказа да посочи кои са „другите групи”, които искат да разграбят активите на КТБ. Моята задача е пред съда, защити се Менков. Ако някой отнеме лиценза ви за бизнес, как така няма правен интерес да се обжалва, попита юристът. Искаме да се влезе в банката, да се видят показателите ѝ при поставянето ѝ под специален надзор и да се види след управлението на квесторите защо са толкова влошени показателите. Искаме международна експертиза и обяснение от БНБ защо банката не беше спасена, каза Менков. По думите му 500-800 млн. лева са били достатъчни още през лятото на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com