Анонимен източник твърди: Шефът на СОБТ взема подкупи, за да назначава барети

51667
Анонимен източник твърди: Шефът на СОБТ взема подкупи, за да назначава барети
Снимка: БГНЕС

Анонимен сигнал срещу командира на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) старши комисар Кирил Димов беше изпратен на редакционната поща на Actualno.com. В него се твърди, че Димов взема пари и не спазва определените за назначение на нови кадри в СОБТ процедури.

Според сигнала всеки желаещ да стане командос, трябва да даде 5000 евро. А ако иска да напредне в кариерата, трябва да приготви за Димов 5000 лева. Освен личната облага, назначенията в СОБТ на по-високи постове всъщност отиват при хора, които са зависими от Димов, настоява анонимният подател. Той казва и, че в СОБТ има практика действащи служители на МВР да работят като охрана на известни бизнесмени.

Зам.-вътрешният министър отрича да има фалшификации по случая "Лясковец"

Няма нищо вярно в твърденията, че в МВР се фалшифицират документи по случая „Лясковец”. По него има дисциплинарно производс...

В сигнала е изпратен и запис, за който се твърди, че е на самия Димов по време на оперативка в СОБТ. На записа се чуват двама мъже, като единият (бел. ред. – твърдението е, че това е Димов) нарежда на другия: "Кажете долу на всичките главни дежурни и след вас, само че това не го записвайте в дневника, ами предавайте устно един на друг, че като идват кандидати за места да питат за работа, отговорът да бъде, че кадровичката в момента е навън, кога ще си дойде – не знам". Думите са доказателство, че Димов иска да контролира изцяло процеса на назначение, внушава анонимният сигнал.

Бърза проверка на Actualno.com показа, че на анонимният запис и на запис на bTV (0:13 - 0:46) на г-н Димов от 2013-та година личи по-особено изговаряне на "р". Само специалист обаче би могъл да каже дали гласът на анонимния запис е гласът на Димов.

Съгласно публикуваните в сайта на СОБТ изпитни условия, за да влезеш в отряда, трябва да минеш през конкурс. Етапите са следните: 1. Медицинско изследване в МИ на МВР 2. Изследване на физическата годност: - психомоторен тест, - обща физическа подготовка; 3. Изследване на интелектуалните способности и познания: - капацитет на преработка на информацията, - пространствено ориентиране и наблюдателност, - памет, - езикова култура, - обща култура; 4. Психологическо изследване; 5. Заключително интервю.

Старши комисар Кирил Димов е начело на СОБТ за втори път – от април тази година насам. Преди това той оглавява отряда от 2009 година до октомври 2013 година, когато е преместен в Гранична полиция със заповед на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Димов работи в МВР от 1993 г. Бил е началник на група в сектор „Убийства" и шеф на специализираната група за задържане на СДВР - „Кобра".

За трагедията в "Белите брези" са виновни хора като Красимир Петров, казва бивш командос

Операцията в „Белите брези” беше пример за това как ръководеше специализираното звено за борба с тероризма. Това заяви в пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com