Арестуваха един от основателите на "Техномаркет"

20245
Арестуваха един от основателите на "Техномаркет"
Снимка: БГНЕС

Един от основателите на "Техномаркет" Николай Китов, който е и представител на Съвета на директорите на популярната верига за електроника и на "К и К Електроникс" АД, е задържан при полицейска операция, проведена от служители на ГД "Национална полиция" в София.

Акцията е била проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, предаде БГНЕС.

Николай Китов е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти. Заповедта е по водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата "Карусел", касаеща доставки в областта на консумативната електроника. Схемата "Карусел" е метод за укриване на ДДС, при който стоките и данъчните задължения по тях се превъртат между различни компании и юрисдикции.

По молба за правна помощ от Републиканската прокуратура при съда в Монца, Софийска градска прокуратура е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за извършване на претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в столицата, съобщиха от прокуратурата.

В хода на операцията Николай Китов е установен и задържан. Извършени са претърсвания и изземвания в жилището на Китов и в офисите на дружествата "Техномаркет" АД и "К и К Електроникс" АД. Предстои производство по изпълнение на Европейска заповед за арест.

Китов държи миноритарен дял в "Техномаркет" - от края на миналата година компанията се контролира от "Е.Миролио", компанията на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Е.Миролио" ЕАД да придобие 50% от акциите на "Техномаркет България" АД през април тази година. Едноличен собственик на "К и К Електроникс" е "Техномаркет".

Йордан Цонев: ДПС не използва етническа карта, медийният чадър не е престъпление

ДПС няма нужда от „стягане на редиците” по този начин – чрез платени бунтове или чрез събития като това от петък (14 ...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com