БСП връзва Цветанов и Алексиев с наркотрафик, Цветанов обвинява Миков

10649
БСП връзва Цветанов и Алексиев с наркотрафик, Цветанов обвинява Миков
Снимка: БГНЕС

След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, бивш общински съветник, заловен с кокаин и освободен при неясни обстоятелства и след председател на бюджетна комисия към Столична община, с неясни връзки с кокаинова афера е редно да се запитаме - това политици ли са или престъпници? Отговорът ще бъде даден от съда, но едно е ясно - докато такива хора заемат важни постове, политическият ни живот никога няма да заприлича на европейски. Това заяви от името на ПГ на "Коалиция за България" председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, предаде БГНЕС.

Причина за декларацията на левицата стана кокаиновата афера, в която бе замесен общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

"Обръщам се към г-н Бойко Борисов и го призовавам да се запознае със справката на МВР във връзка със случая и сам да прецени дали тя или думите на самия Алексиев са по-достоверни", заяви Мерджанов във връзка с твърденията на Борисов, че е провел разговор с Алексиев, като е бил уверен, че общинският съветник няма нищо общо с акцията "Париж-Дакар".

Мерджанов бе категоричен, че по време на изслушването на вътрешния министър Цветлин Йовчев във вътрешната комисия е станало ясно, че спекулации по темата, както твърдят от ГЕРБ, не е имало. Засега стенограмата от заседанието представлява класифицирана информация, но трябва да станат ясни две неща, посочи Мерджанов.

На първо място, зад всяко действие на МВР стоят много сериозни данни и информация, като част от тях са предоставени от други страни членки на Европейския съюз. Второ - голяма част от информацията е била известна още през 2012 година, когато е проведена операцията "Кокаинови крале", за която вътрешният министър Цветлин Йовчев е съобщил, че има връзка с акцията "Париж-Дакар".

Според "Коалиция за България" спокойно може да се зададе въпросът имало ли е политически чадър и защо подобни на днешните действия не са предприети още през 2012 година.

В отговор на Мерджанов от ГЕРБ също се възползваха от правото си на декларация от името на парламентарна група. На трибуната се качи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, според когото управляващите хвърлят клевети без нито една държавна институция да е потвърдила връзка на Орлин Алексиев със задържания във Франция кокаин. Ако такава връзка има, на Алексиев са щели да бъдат повдигнати обвинения, посочи Цветанов.

Бившият шеф на МВР върна лентата към 2008 година и обвини тогавашният силов министър Михаил Миков, че заради изтичане на информация от българските власти е пропадала международна акция, инициирана от италианските антимафиоти. Акцията е осъществена едва през 2012 година, когато италианците, според Цветанов, разбират, че ситуацията у нас вече е променена. Тази акцията получава името "Кокаинови крале" и днес по нея вече има първите присъди, припомни Цветанов.

"Днешните обвинения означават едно – липса на всякакви аргументи за предстоящите избори", каза той, като обвини управляващите, че целят да отвлекат вниманието и да продължат "да се движат по опорните точки". "Извинете се, че намесвате хора, които нямат никакви повдигнати обвинения и злоупотребявате с позицията си на председател на вътрешната комисия", поиска Цветан Цветанов.

Двете декларации доведоха до искане на "Атака" да бъде извикан вътрешният министър Цветлин Йовчев, който да обясни на закрито заседание пред всички народни представители какво се случва около кокаиновата афера, в която е замесено името на Орлин Алексиев. Такова заседание е възможно, отвърна Михаил Миков и обеща, че по-късно днес ще се свърже с Йовчев, за да задвижи въпроса.

От Столична община са текли средства към "Кокаинови крале", твърди Лазаров

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в прав текст заяви, че средства от Столична община са били намесени в аферата "Кокаинови кра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com