Биляна Чочева влиза в съдебния състав по делото срещу Цветанов

10617
Биляна Чочева влиза в съдебния състав по делото срещу Цветанов
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) определи Биляна Чочева за член на съдебния състав по делото срещу Цветан Цветанов. Тя бе избрана на мястото на подалия отвод Бисер Троянов, предаде БГНЕС.

Чочева е избрана измежду 6 съдии от второ отделение на наказателната колегия. В него има общо 9, но трима от магистратите отпадат от случайния принцип на разделение, тъй като Бисер Троянов си направи вчера отвод, а другите двама вече са включени в съдийския състав по делото. Новият член на съдебния състав ще бъде втора по старшинство след докладчика съдия Татяна Кънчева.

Гледат делото срещу Цветанов за СРС-тата на 17 април

Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов са съдиите, които ще гледат делото срещу бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ...

Троянов, който бе публично определен за член на съдебния състав и трябваше да гледа делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 17 април 2015г., бе член на Централната избирателна комисия от гражданската квота на партия ГЕРБ. По-рано в понеделник за докладчик по делото бе определена съдия Татяна Кънчева, а за членове на състава, системата за случайно разпределение на делата, определи съдиите Бисер Троянов и Жанина Начева.

В началото на миналия месец Софийският апелативен съд потвърди присъдата от четири години затвор на Цветанов заради поставянето на резолюция - шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Иначе името на Чочева нашумя миналата година покрай решението на ВКС да обяви за невинен бизнесмена Христо Ковачки. Той беше обвинен за данъчни престъпления в размер на 16.7 млн. лева.

Според ВКС прокуратурата е направила "бланков" протест срещу оправдателната присъда на Ковачки, като изобщо не е представила пред съда доказателства, с които да защити обвинителната си теза, пише Медиапул.

Цветанов твърди: Другите ползваха съдебната система, ние - не

Не искам да протакам, затова съм поискал съкратена процедура по всички обвинения срещу мен. Не съм извършил престъпление – знаете...

"Естествено първият въпрос е, дали обвинението е представило преки доказателства за това. Категоричният отговор е отрицателен. Следва да се отбележи, че възраженията на прокуратурата по същество се свеждат до твърдения за неправилна преценка на събраните доказателства, а от там и за незаконосъобразен извод, че подсъдимият не е извършил престъпленията", категорични са съдиите Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Жанина Начева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com