Бившият шеф на НАП каза, че не е бил заплашван от Гриша Ганчев, отказа да е страна по делото

12540
Бившият шеф на НАП каза, че не е бил заплашван от Гриша Ганчев, отказа да е страна по делото

Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов отказа да бъде конституиран като страна по делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев, предаде БНР.

Според прокуратурата през май 2012 година настоящият собственик на ЦСКА е заплашил с убийство Стефанов. Напускайки днес сградата на специализирания наказателен съд, Красимир Стефанов заяви, че никога не е бил заплашван.

ФК ЦСКА може да участва само в "А" окръжна

Новосформираното дружество ФК ЦСКА АД няма как да бъде допуснато директно до участие в професионалния футбол догодина. Това разкриват и...

Ганчев, синът му Данаил и още осем души са подсъдими за укриване на данъци в размер на над 711 хиляди лева чрез продажба на захар без фактури, произведена в бургаския и девненския захарен завод.

Специализираният съд не допусна иска на държавата по отношение на неплатените данъци с аргумента, че разглеждането му, заедно с наказателното производство, ще го затрудни и забави делото.

За 28 май беше насрочено първото дело на Специализирания съд срещу Гриша Ганчев. Делото обаче тогава не тръгна. И прокуратурата, и защитата поискаха делото да не започва. Прокуратурата изтъкна три пречки за това, сред тях освен неспазената процедура по връчване на обвинителния акт бяха и тези, че не е призован и не се яви Красимир Стефанов. Бившият шеф на НАП се явяваше пострадал, защото едно от трите обвинения повдигнати на Гриша Ганчев е за закана за убийство към него.

Тогава адвокатът на Ганчев Татяна Дончева коментира, че Стефанов заявил два пъти, че няма никакви претенции и че е бил заблуден. "Не казва от кого, ама от цялата случка излиза, че от полицията и от ръководството на МВР, което тогава му е обяснило, че нещо е така както не е", посочи тя. Според Дончева и тогава при събирането на доказателства става ясно, че "всъщност тази закана е суперстранна".

Останалите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД от 711 580,56 лева. Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации. На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Делото срещу Янева заради аферата "Червеи" започва на 29 септември

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, заради така наречената афера "Червеи", започва на 29 се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com