Бъчварова: Решението на Цацаров за имунитета на Сидеров е правилно

3451
Бъчварова: Решението на Цацаров за имунитета на Сидеров е правилно
Снимка: БГНЕС

Депутатският имунитет защитава народните представители при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази, когато нарушават законите. Искането на Сотир Цацаров е правилно. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова във връзка със скандалния случай, при който депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чукалов искаха да извършат "граждански арест" по сигнал, че е магазин в центъра на София се е продавало дрога.

"Само по себе си това е много неприятен прецедент по повод ситуацията, която се е създала, и по повод служителите на МВР. Не приемам такова отношение, смятам, че е недопустимо и обществената реакция трябва да бъде такава, защото не можем да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията и да имаме такова отношение към органите на реда. Става въпрос за отношение към институция и към държавност”, каза Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Глупостта "имунитет" трябва да бъде премахната

В България никой не трябва да има имунитет. Нито депутатите, нито министрите, нито премиерът, нито президентът. Просто защото в Българи...

По казуса с имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, поискани от главния прокурор Сотир Цацаров, Бъчварова заяви, че имунитетът се дава, за да може да защити депутатите при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази когато нарушават законите. "Беше правилно искането на главния прокурор за снемане на имунитета и за разследване на този случай. Не ми се иска тази история да се тълкува като лични взаимоотношения. Имаме казус и по него трябва да имаме принципно отношение”, смята вътрешният министър.

Според нея не може депутати посред нощ да правят такива проверки. "Ако има такива сигнали, те ги дават на съответните органи и ние работим по тях. Надявам се, че ви е направило впечатление повече от половин година работим много активно и имаме много добри резултати в тази посока. Информация от други източници потвърждава, надявам се скоро да имаме възможност да ви я представим, че спада значимо делът на контрабанда и в същото време се повишават приходите в бюджета”, допълни Румяна Бъчварова.

Запитана дали наистина има ударен служител на МВР от депутатите на Атака, тя заяви, че иска да приключи досъдебното производство и тогава ще се уточни. Информацията, която има от граждани е, че те са били свидетели на такова поведение.

Според Бъчварова, ако е констатирано по-тежко престъпление от страна на депутатите, полицаите имат право да ги задържат. „Но в един такъв случай, в който както виждате не знам кой ден имаме тълкувание на този казус, правилното поведение е това, което е било на полицаите в тази нощ. Това е тема с много висок обществен интерес, във вашите възможности е да я поставите и да искате становища по принцип”, обърна се Румяна Бъчварова към журналистите.

Капка: Със Сидеров още сме женени, той не ми дава развод

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров все още не се е развел с Капка Георгиева. Това съобщи самата тя в студиото на "Здравей, България...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com