Българи се бият за „Ислямска държава“

29028
Българи се бият за „Ислямска държава“

Българи се сражават на страната на радикалната джихадистка групировка „Ислямска държава“. За участието на наши сънародници в битките се носеха слухове от известно време насам, днес те бяха потвърдени от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Информация от съюзници за българи, които се бият за ИД, има, и това е много тревожно“, заяви Шаламанов, цитиран от БГНЕС.

Ердоган нарече протестиращите кюрди "хулигани"

Република Турция няма да е държава, ако не е способна да обуздае няколко хулигана. Те палят, но ще си платят. Ние ще вземем допълнител...

Той отказа да даде повече подробности с мотива, че само това може да каже. "Мисля, че е достатъчно", добави той и коментира, че рискът от "Ислямска държава" е голям и затова срещу нея има международна коалиция, водена от САЩ.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си. Но считам, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции", каза Шаламанов.

За пореден път той заяви, че към момента не разполагаме с такива способности и това е една от причините да се замислим по-сериозно по отношение на проблемите с превъоръжаването.

„Ислямска държава“ е радикална групировка, искаща целия свят да се превърне в халифат. От месеци насам тя вършее из Ирак и Сирия, избивайки хора от религии, различни от исляма . Нечувани жестокости например бяха извършени срещу язидите – християнско малцинство, мъжете бяха избити, а жените и децата бяха отвлечени и използвани за сексуална експлоатация. С „Ислямска държава“ се сражават кюрдски военни част, които получават помощ по въздуха от различни държави. Люта битка продължава да се води за град Кобани, на сирийско-турската граница, макар ислямистите да твърдят, че са го превзели.

Кюрди нахлуха в ЕП, евродепутати им обещаха помощ срещу ИД

С цел да привлекат вниманието към проникването на джихадистите от "Ислямска държава" в граничния сирийски град Кобане десетки кюрди нах...

Това, която прави „Ислямска държава“ много опасна според експертите, е фактът, че групировката е много богата. Тя контролира редица петролни находища и подбивайки цените на черното злато, печели по около 2 млн.долара на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com