Цацаров: Ненчев да обясни защо не ни е казал за предлагания подкуп

5557
Цацаров: Ненчев да обясни защо не ни е казал за предлагания подкуп
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще трябва да отговори пред прокуратурата защо не е спазил задължението да сигнализира за предложения му подкуп и да обясни за всички факти относно случая. Това обясни пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

"Николай Ненчев ще бъде призован в органите на прокуратурата и ще му бъдат снети обяснения. Като министър той ще трябва при всички случаи да посочи факти относно твърденията за предлаган подкуп или предлагани проценти", каза Цацаров, който коментира твърдението на министъра на отбраната, че му е предлаган подкуп за подписването на договор с руска фирма за поддръжката на военни самолети МиГ-29. Ненчев говори за случая в интервю за в. "Сега".

"Твърденията на Ненчев ще бъдат предмет на снемане на обяснения, като прокуратурата ще вземе и документацията, свързана с ремонта на изтребители от съответния представител на руската компания у нас. Този представител също ще бъде разпитан", увери Цацаров. Той посочи, че призовката на военния министър вече би трябвало да е изпратена. Без да се ангажира с дати Цацаров каза, че проверката ще приключи в нормален срок.

На въпрос дали Николай Ненчев подлежи на някакви санкции заради това, че прокуратурата научава от интервю в медиите за предлаган подкуп Цацаров отговори, че няма да предрича каквото и да било. "Нека проверката установи съответните факти, нека видим дали това ще бъде потвърдено. Има едно интервю, но то съдържа достатъчно ясни твърдения за предложен процент. Би следвало да бъде ясно казано от кого, какъв е размерът на този процент и какъв е залогът ако се приеме. Най-сетне трябва да стане ясно защо не е спазено задължението по Наказателно-процесуалния кодекс за незабавно уведомяване", каза Цацаров.

"Ще бъде проверено и твърдението за заплахи за живота на Ненчев", заяви Цацаров.

Вчера министър заяви пред БНТ, че не вярва проверката на прокуратурата да установи нищо.

Цацаров коментира и случая с пребитото бебе в болница "Софиямед". Стана ясно, че все още разследването е в начален етап, като според информацията на главния прокурор сигналът за случая с пребитото бебе е подаден от подаден от лекари в болница "Токуда". "Това е предмет на изясняване в момента", отчете все пак той. Запитан дали прокуратурата проверява изтичане на записи от камерите Цацаров отвърна единствено, че всички публикувани записи в медиите категорично не са изтекли от органите на досъдебното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com