Цацаров: Увеличаването на наказанията за купуването на гласове не помага

5124
Цацаров: Увеличаването на наказанията за купуването на гласове не помага
Снимка: БГНЕС

Не мога да определя ценоразпис за купуване и продаване на гласове - твърде динамичен е, заяви пред медиите в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в среща с депутати, инициирана от ПГ на Патриотите по повод проблема на предстоящите избори, предаде БГНЕС.

Заедно с Цацаров участие взеха вътрешният министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

Бъчварова обобщи къде има най-много сигнали за купуване на гласове

Към момента сме получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъч...

Цацаров направи и кратко обобщение на характера на изборните престъпления: "Престъпленията, които констатираме, се делят на три групи - типични, чисто типологични против политическите права на гражданите, говорим за купуване и продаване на гласове в най-чистата им форма. Втората група - по някакъв начин са свързани с политически мотив и трета - лица с отношение към субекта, какъвто е случаят с Плевен, при който човекът е регистриран като кандидат за общински съветник, извършил хулиганство с употреба на алкохол".

Целият този пазар не би съществувал, ако нямаше политически субекти, които да са потребители, подчерта Цацаров. Ние работим с конкретни лица, а не с партии, но всяко едно от тях е работило или осъществявало дейност за определена партия, каза той. Добавянето на нови престъпни състави и увеличаването на санкциите за купуване и продаване на гласове само по себе си не води до съответен позитивен резултат, смята Цацаров.

Обвиненията на Цветан Василев

„Досега навсякъде бях спряган, че съм избор на Борисов, а сега разбрах, че съм избор на Пеевски, може би, след още няколко месеца Цветан Василев ще даде още едно интервю и ще разбера сигурно, че съм негов избор, отговори Цацаров на въпрос за твърденията на Василев. „Не знаех досега от всичко, което е обявено, че съм избор на друг човек - сега чувам, че съм избор на втори човек… За мен е важно не какво ще кажеш пред микрофон от голямо разстояние и от ТВ екран, не е важно какво ще напишеш, ако въобще си го написал и твърдиш, че си го оставил като показание пред виенски нотариус. За мен е важно какво ще кажеш пред български следовател и български съдия и все ми се струва, че това време ще дойде”, подчерта Цацаров.

Според Бат Сали билият журналисти на Нова е издигнат, за да подбуди толерантност

Влезлият в парламента след куп протести от страна на жители на Кюстендилско депутат Александър Методиев (Бат Сали), който е и водач на ...

Според главния прокурор, прокуратурата ни е изпратила в Сърбия искането за екстрадиция на Василев, оттам насетне процесът не бил в наши ръце, а в тези на сръбските правораздавателни органи. Той призна, че не е гледал и слушал интервюто, а е чел за него в сайтове. Мнението му е, че човек в позиция на Василев използва всички възможни средства за защита. „Човекът просто се защитава - какво неестествено има в това”, запита главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com