Цацаров си призна, че ОЛАФ пак е в България и че Моника Станишева е проверявана

27464
Цацаров си призна, че ОЛАФ пак е в България и че Моника Станишева е проверявана
Снимка: БГНЕС

Мога да потвърдя, че екип на ОЛАФ е тук, не съм упълномощен от ръководителя на ОЛАФ да давам други изявления. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Вчера излезе информация, че екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на посещение в София тази седмица, за да разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове от висш български съдия. В медиите се твърдеше, че експерти на ОЛАФ са у нас заради разследването срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд Петър Петков. В евентуалната проверка влиза и началника на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева, която, според прокуратурата, също е знаела за нарушенията.

На въпрос за информациите дали се проверява Моника Станишева заради аферата "Хохегер", главният прокурор каза, че има проверка, започнала по сигнал на парламентарна комисия след доклад. Към тази проверка е присъединена и една нейна молба. С нея тя поставя искания "да бъдат проверени всички тези твърдения".

ОЛАФ разследва евентуалните злоупотреби с еврофондове на Пенгезов, Петков и Дивизиева

Екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на посещение в българската столица София тази седмица, където ще р...

Колкото до разпитите на хора от КТБ заради сигнала на "Протестна мрежа", Сотир Цацаров каза, че те са извършвани в СДВР. "Проверката по сигнала се осъществява с такива действия. Такава е преценката на прокурорите, такива действия се извършват", каза той. Главният прокурор допълни, че когато тя приключи, ще има информация и за тримата, които са неин обект. "Проверката по отношение на едното лице е напреднала доста", заяви Цацаров, без да споменава имена. Единственото, което уточни, отново без да споменава имена, бе: "С едното лице е на фаза разпити, а с второто – почти са финализирани данъчните проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице".

Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, бе обвинен заедно с друг магистрат – Петър Петков, който е началник на Военния апелативен съд, в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро за интегрирана информационна система на военните съдлища. Двамата магистрати временно са отстранени от позициите се. Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, също е замесена в разследването. Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет”), е обвинена в това, че е дала неверни сведения по случая и че е посочила на Пенгезов как да заобиколи правилата с обществените поръчки по случая. Дивизиева нарече обвиненията „едно голямо недоразумение”.

Съдия Пенгезов е стар познайник на Европейската комисия, която все още упражнява мониторинг на българската съдебна система чрез механизма за сътрудничество и проверка – седем години след присъединяването на България към ЕС.

През 2010 година Пенгезов бе временно отстранен заради обвинения в неетично поведение.

България дава най-много сигнали за злоупотреба с евросредства

Най-много сигнали за възможно злоупотреби с европейски средства идват от България. Това става ясно от годишния доклад на Европейската с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com