Четири часа е била разпитвана майката на Ана-Мария

53130
Четири часа е била разпитвана майката на Ана-Мария
Снимка: БГНЕС

В продължение на четири часа е била разпитвана майката на Ана-Мария Радосвета Симеонова, която вчера отиде в 6 РПУ, за да подаде молба за отлагането на медицинския преглед на дъщеря ѝ. Това каза г-жа Симеонова в ефира на Нова телевизия. В същото време тя не е получила входящ номер за внесения документ.

"Изумена съм от раздвижването на институциите", сподели майката.

Майки организират протест в Пловдив в подкрепа на Ана-Мария

Протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето, страдащо от аутизъ...

Тя каза още, че в сряда, 8 октомври е получила SMS и обаждане от ДАЗД с предложение за създаване на кризисна група по случая с дъщеря ѝ.

"Къде бяха на 29, 30, 1-ви октомври...", попита Радосвета и допълни, че ако е кризисен екип е трябвало да реагират веднага.

"Апелирам към всички родители на повярват на децата си", призова майката на Ана-Мария. Тя сподели още, че е получила съобщения, че е "запалила България" и "е повярвала на болен мозък".

Днес в София и Перник се провеждат протести във връзка със скандалния случай "Ана-Мария". Един от организаторите на софийския протест Добрина Алексиева, която първа вижда оплакването на Радосвета и го разпространява към медиите попита докога институциите ще чакат Facebook да излиза на протест. До кога ще се чака дали ще има обществена реакция, за да има реакция.

След дъжд качулка: Кастрева се извинила на майката на Ана-Мария

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева се е извинила на майката на Ана-Мария. Кастрева обяснила, че думите ѝ относно това,...

Тя информира и че на 8 октомври е пусната обява за търсене на възпитател. "Напуснал ли е някой? И кой е той?", запита Добрина Алексиева.

По-рано bTV съобщи, че училището на 13-годишната Ана-Мария, за която има съмнения, че е станала жертва на сексуално насилие, помислило първо за авторитета си, после за детето с диагноза аутизъм.

Камелия Николова, директор на „Контрол по правата на детето” към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), добави, че проверката в 4-то помощно училище в столицата показала, че персоналът е подценил ситуацията. Ръководството не е сигнализирало компетентните институции след информацията от страна на родителите, че детето се оплаква от насилие.

Камелия Николова подчерта, че не може със сигурност да се твърди, че в училището има насилник. По този въпрос трябва да се произнесат правоохраителните органи. Още не са готови и резултатите от проверката на МОН.

Николова обаче набеляза четири пропуска, които ръководството и персонала на 4-то училище са допуснали: не са отчели правилно първоначалните индикатори за насилие, персоналът не е знаел какво да предприеме, не е добре запознат с органите за закрила на детето.

Освен това има недобра комуникация между работещите в школото и родителите на Ана-Мария. Трябвало персоналът да намери разумния баланс. Щом има тревожност у детето, значи нещо го притеснява, заяви Николова.

В хода на проверката на ДАЗД „изплували” и сигнали за недобро отношение на персонала към друго дете. Ставало дума за обиди, имало индикации и за ударен шамар от страна на преподавател.

Кой ще скастри Кастрева?

На 7 октомври в страната "гръмна" поредния скандал, свързан с дете, сексуално насилие, дете със специални образователни потребности и д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com