Действията на полицията срещу Алексиев са напълно обосновани, каза Йовчев

16737
Действията на полицията срещу Алексиев са напълно обосновани, каза Йовчев
Снимка: БГНЕС

Вече казах това на излушването в Комсията по вътрешна сиурност - няма нова информация. Всички действия, които са предприети, включително по отношение на офиси и фирми, свързани с г-н Алексиев, са абсолютно обосновани. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите в НС по темата "Орлин Алексиев" и връзката му със заловените 1.4 тона кокаин, предаде БГНЕС.

Според Йовчев ако не са били предпирети тези действия, е можело органите на реда да бъдат основателно обвинени, че не са си свършили работата по закон.

По думите му оттук нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой - не.

"Има основателни съмнения за това, което е предприето в резултат на наличната към 2012 година информация", каза Йовчев. Този коментар бе направен във връзка с твърденията на Атанас Мерджанов, че тогавашното ръководство на МВР може би е разпънало политически чадър на определени лица, замесени в "кокаинови крале".

"Когато има достатъчно данни, тогава започва досъдебно производство. В неговия ход се извършват действия по събиране на доказателства, а след като се случи това се повдига обвинение", отговори Йовчев на въпрос дали има данни или доказателства за връзката на Орлин Алексиев с кокаиновата афера.

Припомняме, че на 27 февруари над 7 часа прокурори "тършуваха" за документи в Столична община, докато полицейски патрули вардиха вратите на "Московска". Акцията, започнала минути след 9 часа сутринта, продължи почти до края на работния ден на общинарите на 27 февруари, когато след 16.30 часа проверяващите напуснаха Столичната община с няколко папки с документи. Те обаче отказаха да коментират какво съдържат папките и не дадоха повече подробности за разследването. Един от тях даде да се разбере, че "това са документи, свързани с работата на общината".

Няколко дни преди това през февруари бяха проведени обиски в автокъщата на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали "Дакар" Орлин Алексиев.

Преди дни главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че средства на Столичната община са били пренасочвани към фирми на Матей Боев, който е част от "кокаиновите крале".

Разследването у нас по мащабната операция е правено избирателно и не са проверени всички данни и факти. Лицата, които са били арестувани у нас, са имали определени действия, връзки и отношения на наша територия, които имат отношение към трафика на кокаин и легализирането на пари от трафик на кокаин, но по това не е работено, заяви Лазаров и добави, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов трябва да обясни защо не е работено по всички връзки и защо не са проследени финансовите потоци.

Лазаров нито потвърди, нито отрече информацията, че Матей Боев е обвързан чрез своята сестра и съпругата си с фирми, в които се появяват като съдружници общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и адвокатът на Евелин Банев-Брендо.

Йовчев ще говори пред НС за "Кокаинови крале" на тайно заседание

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще дойде в Народното събрание след края на днешното извънредно заседание, за да разкри...

Коментарът на Цветанов

"Фирмата "Шик Кар Трейдинг", която Цветлин Йовчев цитира, има направена проверка в Столична община от кмета Йорданка Фандъкова, свързана с общинското предприятие Чистота-Искър. По нея прокуратурата се е произнесла на 18 февруари 2014 година с отказ от образуване на досъдебно производство", коментира темата бившия шеф на МВР Цветан Цветанов.

Запитан дали е разпъвал политически чадър над Орлин Алексиев бившият вътрешен министър отново повтори тезата си, че поради изтичане на информация операцията "кокаинови крале" не е проведена, а тогава Йовчев е бил служител на ДАНС, а Сергей Станишев премиер.

Според Цветанов нищо от чутото в залата не води към твърденията, лансирани от Атанас Мерджанов от трибуната на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com