Делото на Цветанов ще се гледа при затворени врати

43480
Делото на Цветанов ще се гледа при затворени врати

Заради факта, че по делото срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов има използвани специални разузнавателни средства (СРС), случаят ще се гледа при затворени врати.

Според вестник „Сега” внесените папки по делото са обозначени с индекс „С” и това е доказателство, че няма да има публичност. Ако делото действително е секретно, данните по него няма да бъдат качени в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС), където ще бъде гледан процесът.

Обвинителният акт срещу Цветанов беше внесен в СГС в края на месец юли тази година. Припомняме, че срещу бившия вътрешен министър има обвинение, че е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново). Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия за СРС и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, Цветанов лично е забранил подслушване. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, счита прокуратурата.

Срещу Цветанов има и обвинение за допуснато безконтролно използване на СРС. В доклад на сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев обаче, който беше оповестен в Народното събрание в петък (4 октомври), Йовчев заяви, че вътрешна проверка е показала неизпълнение на служебни задължения на служители на СДОТО, но не са намерени доказателства за вина на Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com