Делото срещу Цветанов за незаконно подслушване продължава при пълна секретност

17220
Делото срещу Цветанов за незаконно подслушване продължава при пълна секретност
Снимка: БГНЕС

Поредното дело срещу Цветан Цветанов - този път за незаконно подслушване, започна при закрити врати. Причината - секретни материали, които ще бъдат гледани от Софийския градски съд (СГС).

Освен Цветанов, обвиняеми са още бившите директори на Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Цветан Цветанов е обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СД "ОТО"-МВР Кацаров, Костов и Иванов да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Калин Георгиев: Промяната за главния секретар на МВР е безумна

Бившият вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков Петя Първанова и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев се явиха к...

Припомняме, че делото тръгна на 3 юли, предаде ПИК. На заседанието тогава в Софийския градски съд бе обяснено, че материалите по делото са секретни и затова няма да бъдат допуснати журналисти. Първите, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен.

По делото бе разпитан и един от бившите шефове в ГДБОП Валентин Цоновски, който обясни, че е не му е известно по тяхно време да е имало нерегламентирано подслушване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com