Делото срещу Янева заради аферата "Червеи" започва на 29 септември

7017
Делото срещу Янева заради аферата "Червеи" започва на 29 септември
Снимка: бгнес

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, заради така наречената афера "Червеи", започва на 29 септември. Подсъдим, заедно с нея е и бившият директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Съдия Иван Коев е призовал страните за т.нар. "предварително изслушване", за да се уточнят дали делото ще се гледа по съкратената или по нормалната процедура, предаде БНР.

Заместничката на Янева в СГС Петя Крънчева подава оставка

Заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева ще депозира днес оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС). За р...

Съкратената процедура предполага признаване на вина от подсъдимите или непризнаване на вина, но отказ от разпит на част от свидетелите или вещите лица. Според предварителните заявки на адвокатите на Янева и Костадинов, едва ли ще се стигне до признаване на вина.

Причината е, че при подвигането на обвиненията и на двамата, защитниците им поставиха под сериозно съмнение стабилността на тези обвиненията, че бившият председател на СГС е разрешила, но в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства, два пъти да бъдат приложени и два пъти удължени всички видове СРС по отношение на Централизирания полицейски регистър. Костадинов пък е обвинен, че е изфабрикувал документите, които са послужили за основание да се иска контрола на компютърната система.

От СГС уточняват, че с насрочването на делото за 29 септември, съдия Иван Коев се е произнесъл и по искането за отвода му, направено от прокуратурата, като го е отхвърлил. Преди Коев да поеме делото, двама съдии си направиха отвод от случая, заради предишната позиция на Янева като шеф на Градския съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com