Делото срещу Сидеров за хулиганство започва в края на януари

13059
Делото срещу Сидеров за хулиганство започва в края на януари
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Волен Сидеров за причиняване на лека телесна повреда и хулиганство е възобновено и насрочено за 28 януари догодина от 10:30 часа, съобщиха от Софийския градски съд.

Документите за сваляне на имунитета на Волен Сидеров са пристигнали в съда и делото срещу него за причиняване на телесна повреда е възобновено.

На 12 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни представители – Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на евродепутата Сергей Станишев. Срещу всеки от тях се водят дела.

Предистория

Сидеров поиска Дьо Кабан да бъде обявен за персона нон грата

С нарочна декларация лидерът на Атака Волен Сидеров поиска френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан да бъде изгонен от стра...

Обвинението срещу Сидеров е заради държанието му в полета на „България Еър” от София до Варна на 7 януари тази година. Тогава националистът, заедно с други депутати от „Атака”, се сдърпва със служителката на френското посолство Стефани Дюмортие, а след това и с пасажера Димитър Бахнев, като една от версиите сочи физически сблъсък. Сидеров се е държал непристойно и със служители на „Гранична полиция”, като е влязъл във физически контакт с полицай Костадин Колев. След това депутати на „Атака” в многократни медийни изяви свързаха този случай с „постановка” от страна на ГЕРБ, тъй като от профил на Колев в социалните мрежи си личало, че "той е върл бойковист".

„Категорично не съм удрял полицай Колев и това няма как да бъде доказано, защото не се е случвало. Неговите лъжесвидетелства са смехотворни, един 120 - 130 кг юнак, трениращ бойни изкуства, а аз, който съм 70 кг с дрехите, съм го ударил и той е залитнал... От една страна, е ласкателство за моята сила, но от друга е недостоверно”, посочи Сидеров след излизането си от следствието.

След случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на лидера на „Атака”, а впоследствие той сам се съгласи да не се ползва от защитата си. В искането до председателя на Народното събрание Михаил Миков Цацаров написа, че поведението на лидера на "Атака" е било "изключително скандално и цинично".

Сблъсъкът между Дюмортие и Сидеров беше коментиран и от френското посолство, което първо поиска извинение от лидера на „Атака”, а след това смекчи тона. Френският посланик в България Ксавие Лапер Дьо Кабан дори сподели, че се е срещнал случайно със Сидеров преди 20 години, когато той работеше в „Демокрация” и след тази среща си е помисли, че не иска никога повече да си има вземане-даване с бъдещия националист.

Сидеров поиска оставката на външния министър

Волен Сидеров поиска оставката на външния министър Даниел Митов заради конфликт на интереси, предаде БТА. Според лидера на "Атака" Вол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com