Делото за длъжностно присвояване на средства от Цветанов ще е ордьовър за европейските избори

14153
Делото за длъжностно присвояване на средства от Цветанов ще е ордьовър за европейските избори
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и бившият служебен министър на МВР Петя Първанова дойдоха в съдебна зала, за да свидетелстват по второто дело срещу Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Единият от съдебните заседатели обаче е болен и заседанието за днес бе отложено за 22 май, три дни преди изборите за европейски парламент.

Бившият вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ и зам.-председател на партията, е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева от бюджета на МВР. Делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.

Флоров дойде първи за заседанието. Той е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда. Бившият шеф на ГДБОП и бившият вътрешен министър не се поздравиха преди да влязат в съдебна зала. След като делото бе отложено, Станимир Флоров отказа да отговаря на въпроси, като заяви, че това е лично негово решение. "Аз знам какво ще ме питате, моля ви се оставете ме намира", обърна се той към медиите в Съдебната палата.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за тези пари. Сред свидетелите, които няма да бъдат разпитани пред съда, е и самият Орлин Тодоров, който бе един от призованите общо 32-ма. Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров.

И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява бившия вътрешен министър, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата.

Прокуратурата внесе в съда и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване, съдът го върна, а от държавното обвинение заявиха, че ще се съобразят с указанията му. От 4 април коригираният вече обвинителен акт по делото отново беше внесен в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com