Делото за подслушване срещу Цветанов продължава

14314
Делото за подслушване срещу Цветанов продължава
Снимка: БГНЕС

В Софийски градски съд (СГС) продължава третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с бивши директори на СДОТО за мобилното подслушване, предаде БГНЕС.

На последното заседание по делото бяха разпитвани вносители на техника. Цветан Цветанов чу вече на първа инстанция две присъди. Едната бе оправдателна - по делото за присвояване. Прочете я съдия Десислав Любомиров. Втората обаче - за отказаните СРС-та, бе осъдителна. По нея съдия Тони Гетов определи бившия силов министър да лежи 4 години в затвора.

Делото за подслушването тръгна на 3 юли след втори опит и се гледа при закрити врати. Първите, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков дебело подчерта, че делото не е за незаконно подслушване и никой няма обвинение за незаконно подслушване. На първото заседание той обясни, че няма да бъдат разпитвани петима свидетели - сред тях Сергей Станишев, Емил Димитров, Мирослав Найденов и още двама. Според защитата на Цветанов въпросните кетчъри продължават да се използват и сега и са използвани много преди Цветанов да стане министър. "За едно единствено нещо се използва тази техника – за установяване на телефонен номер, който с е използва от определено лице, за което има разрешение за СРС – дали то има втори или трети телефон. Когато се установи номера на втори или трети телефон, той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС върху този телефон", каза Менков.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.

Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com