Две от делата срещу Цветан Цветанов продължват през януари

12110
Две от делата срещу Цветан Цветанов продължват през януари
Снимка: БГНЕС

Двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, които стигнаха до втората съдебна инстанция – Софийския апелативен съд (САС), са насрочени за януари.

Срещу заместник-председателя на ГЕРБ има общо три дела в съда и трите бяха спрени, заради имунитета му като народен представител. След като този имунитет бе поискан от главния прокурор, а Цветанов доброволно си го даде, две от делата - тези, които стигнаха до САС, са насрочени.

Спряха още едно от делата срещу Цветан Цветанов

Софийският апелативен съд (САС) спря и второто дело на Цветан Цветанов, стигнало до втора съдебна инстанция. Става дума за делото за не...

Едното от тях е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция. То е насрочено в САС на 26 януари.

За 21 януари е насрочено заседанието в по делото, по което бившият вътрешен министър чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та, информира БГНЕС.

Към момента няма насрочване на делото срещу него, което се гледа в Софийския градски съд (СГС). По него бившият вътрешен министър стана подсъдим след като на 3 февруари Софийската градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу бившия министър и бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Цветанов готов веднага да се откаже от имунитета си

Ако има нещо в деловодството, още сега съм готов да си подам имунитета. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председател...

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Вчера стана ясно, че Цветан Цветанов ще бъде член именно на парламентарната комисия за контрол над службите и използването на специални разузнавателни средства. Тази новина предизвика редица саркастични коментари. Сред тях и този на адвокат Михаил Екимджиев, който я определи като нелеп политически виц. За БГНЕС той коментира, че това е все едно американците навремето да изберат Ал Капоне за шеф на данъчните служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com