Експерт: Германските политици научиха колко далеч стига мафията в България

13755
Експерт: Германските политици научиха колко далеч стига мафията в България
Снимка: БГНЕС

Немските политици вече знаят за проблемите и научиха колко далеч стига мафията в България. Това заяви за БГНЕС Даниел Кадик, ръководител на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа, коментирайки публикация на германския в. Die Welt за мафията у нас. Той отбеляза, че изданието е едно от най-четените вестниви в Германия.

България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива. Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия. Това се казва в обширен материал на авторитетния германски вестник Die Welt.  

Как газопроводите се превърнаха в гръмоотводи

Игрите с тръбопроводите в Европа са безкрайни. На "Южен поток" бе предвиден дълъг живот, но той възкръсна в образа на "Турски поток", к...

"Въпреки това България не е много известна на политическия радар в Германия и новини като тези не са от голяма полза за страната ви. Гледайки проблемите по границите и риска за сигурността, който представляват корупционните случаи, германските политици много неохотно ще дадат положителна мнение за приемането на България в Шенген", смята Даниел Кадик.

Според експерта информацията в публикацията в немския Die Welt, че България има сериозен проблем с корупцията по най-високите ръководни нива и че българската мафия е силен властови фактор, не пада от въздуха. "Тя има връзка с това, което пише непрекъснато Европейската комисия в своите годишни доклади за напредъка на България", коментира той.

"В тях винаги особено място заемат констатациите за нивото на организираната престъпност и отсъствието на битка срещу корупцията. Това е също така нещо, което българският народ винаги казва, когато е запитан колко тежък е проблемът с корупцията в България. Страната ви е на последно място в Европа като възприемане на корупцията. Тук ръководството на българската държава е оставило нещата да се плъзгат надолу от много дълго време и не предлага решение. Що се отнася до статията в Die Welt описаните неща наистина представляват директна заплаха както за възприемането на ЕС в България, така и за сигурността в Съюза", заяви още Даниел Кадик.

"Между другото премиерът Борисов е любопитен случай", посочи ръководителят на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа.

Ройтерс: Как Путин спря да се притеснява и да обича бомбата

Във филма на Стенли Кубрик от 1964 г. "Д-р Стрейнджлав" американският президент, на когото е казано, че пакостлив американски самолет...

"Той обещава непрекъснато, че ще се бори срещу корупцията и организираната престъпност, но лично е споменаван за директни връзки с най-големите мафиоти в България от различни източници – както се вижда и в WikiLeaks, и в U.S. Congressional Quarterly. Вземете например случая "Леденика". През 2009 г. той обеща да работи, обещава го и сега. Като гледаме какво е сторил досега, аз се съмнявам, че ще изпълни обещанията си", смята експетрът.

"Естествено, това е част от непрекъснатото недоволство от ситуацията в България, което може да изригне както през 2013 г. Поради което статията в Die Welt само описва ситуацията по драматичен начин. Това, което все още ме безпокои, е финансовият Дамоклев меч над главите на българите с мисълта за КТБ и други финансови институции, които може да последват тази банка. Вчерашният референдум в Гърция може да причини сериозни последствия в банковия сектор в България и сме виждали как премиерът реагира при натиск", допълни Кадик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com