Европейският имунитет отърва Станишев от делото за загубени секретни документи

22192
Европейският имунитет отърва Станишев от делото за загубени секретни документи
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд (СГС) спря делото за загубени секретни документи срещу бившия председател на БСП и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев.

Искането за това бе от страна на защитата, която е подала молба наказателното производство да бъде спряно, предаде БГНЕС. В молбата се посочва, че Сергей Станишев е лице с имунитет. Той е избран за депутат в Европейския парламент.

Съдът прецени, че не необходимо да се събират допълнителни доказателства, че Станишев е член на ЕП и спря делото. Адвокатът му Васил Василев обясни след заседанието, че давността е около 7 години и половина и тя не е изтекла. Така има още време за възобновяване и продължаване на делото. Не стана ясно обаче след като Станишев е евродепутат кой от българските държавни органи може да му иска имунитета – дали съдът или прокуратурата. Адвокат Василев обясни, че нещата се уреждат по правилата на ЕП.

Филип Кордери: Манипулират, ПЕС не търси нов лидер

Бившият генерален секретар на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Филип Кордери категорично опроверга изнесената информация в с...

Станишев трябваше да отговаря пред съда за загубата на седем секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, между 4 ноември 2005 и 27 юли 2009. Документите са му връчени лично срещу подпис.

Председателят на ПЕС изпрати писмо на 23 октомври миналата година до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com