Фирмите, грижили се за асансьора-убиец, не дават документацията за ремонта му

21532
Фирмите, грижили се за асансьора-убиец, не дават документацията за ремонта му
Снимка: БГНЕС

Три от фирмите с пряка отговорност за трагедията на бул. „Цариградско шосе” 103 в София, при която вчера (19 август) заради неизправен асансьор загина една жена, а друга беше тежко ранена, са отказали да предадат документите за преустройство на съоръжението. Това обяви в официално съобщение Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Фирмите, които не са представили документите, са „НБ Лифтконтрол” ООД, която е органът по технически надзор на асансьора, ТПК „Витоша Лифт” КООП, която осъществява поддръжката на асансьора и „Софлифт” ООД, която е преустроила асансьора. Заради отказа, ДАМТН поиска от следствените органи да се заемат със случая и да представят на експертите на агенцията техническата документация за извършените дейности по асансьора-убиец.

Остава опасността за живота на пострадалата в асансьора жена

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Дим...

С оглед досега установените факти и данни около трагедията, от ДАМТН питат защо се е налагала честа смяна – на две години, на носещите въжета, след като изглежда ясно какъв е проблемът. И двете носещи въжета са били с диаметър 10 милиметра, т.е. по-малко от изискванията. Причината за бързото износване и скъсване на носещите въжета, според ДАМТН, е малкият размер на отклонителната ролка. Същата е с външен диаметър 120 милиметра. Не е спазено изискването на Стандарт ЕХ 81-1:1998+А3:2010 т.е. отношението между делителния диаметър на триещите шайби, барабаните и ролките на въжетата и номиналния диаметър на носещите въжета. Номиналния диаметър на отклонителната ролка трябва да е по-голям или равен на 400 милиметра. Това изискване не е спазено, казват от ДАМНТ. И добавят, че за носещите въжета не са представени сертификати за качество.

При преустройството на асансьора старият повдигателен механизъм е заменен с нов. Старият е работел с две въжета, докато новият е предназначен за работа с четири въжета. Двете въжета обаче са поставени едно до друго, а е трябвало да бъдат разположени през едно. Повдигателният механизъм е произведен в Италия - Liftex, модел LM 3, с мощност 3,7 kW

Освен въжетата и ролките, експертите са установили, че при аварията не е сработил ефективно клиновия механизъм (касета с ролка) за спиране на асансьора. Има следи от триене по дясната релса при третия етаж на асансьорната шахта, но няма такива следи по ролковата касета и ролката т.е. клиновия механизъм. Скоростният ограничител, който е производство на Аспар Турция, е изключил, а главният шалтер, където изключва скоростният ограничител, е без капак.

Междувременно 41-годишната жена, която пострада при аварията, е била временно събудена от медикаментозната кома и се е видяла с близките си, съобщи директорът на болница "Света Анна" д-р Димитър Димитров пред БНР. По думите му тя остава в тежко състояние и отново е поставена в изкуствена кома.

Лицензът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет

Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт. То...

Утре й предстоят няколко интервенции - стабилизация на гръбначен стълб и операция на глезена, който по думите на лекаря е счупен на много лошо място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com