Хакери може би манипулират данните между бензиностанциите и НАП

7177
Хакери може би манипулират данните между бензиностанциите и НАП
Снимка: БГНЕС

Имаме основателни съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните от сървъра на бензиностанциите към НАП. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, съобщава БГНЕС.

"Ще се създава лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер на средствата за изпитване. Това се налага, защото към момента няма контрол на връзката между сървъра на бензиностанциите и НАП, каза Лукарски.

НАП ще блокира сметки и заплати заради неплатени глоби към КАТ

Националната агенция по приходите предупреди, че ще блокира заплати и сметки при неплатени глоби към КАТ. От тази седмица от приходната...

Той поясни, че след проверките по бензиностанциите в страната е изготвен доклад с предложения до премиера, като се предлага подобряване на качеството и контрола и изправността на средствата за измерване. По-рано икономическият министър съобщи данните от проверката. Стана ясно, че констатираните нарушения са под 1%.

Предвижда се изграждане на единна система за регистрирани на средствата за измерване, включено единна система на НАП, ДА Митници, ДАНТ и Български институт по метрология (БИМ) и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Ще бъде създаден и единен електронен регистър за обекти, съхраняващи или продаващи горива отново между същите институции. Това се прави, защото към настоящия момент всяко едно от споменатите ведомства води собствен регистър и има отклонение от числата, стана ясно от думите на Лукарски.

"Някои от проблемите, които съществуват и поради празноти в нормативната уредба са свързани с поставянето на пломбите от БИМ на съответните разходомери. Към момента по уредбата при извършване на ремонт фирма, извършваща ремонта поставя така наречената работна пломба в рамките на 7 дни при извършване на ремонта. Собственикът следва в 14-дневен срок да подаде заявление към БИМ, за да дойдат и да калибрират колонката след ремонта и да поставят пломба. Получава се законова дупка в около 20 дни, в която седи работната пломба, в които са възможни манипулации. Ще се предложи срокът да се съкрати”, обясни икономическият министър.

В момента се предлага при несъответствие при средствата за измерване санкцията да бъде в размер на 10 000 лв. При първоначално установяване на разлики между зареденото и отчетеното гориво глобата е 500 лв., при повторното нарушение 1000 лв. „Предвиждат се и структурни промени в БИМ и ДАМТН. Проверките се извършват от началото на годината не са само по заповед на премиера. Комисията за защита от конкуренцията трябва да установи дали има картел при бензиностанциите, като тече производство. Сериозните отклонения при разминаването между отчитането на зареденото от разходомера и реалното количество гориво бяха установени повече в по-малки бензиностанции, които не са към определени вериги”, каза Божидар Лукарски.

С телефонно обаждане НАП ще подсеща за неплатени актове към МВР

3 600 физически лица, които не са платили своите актове към КАТ и другите органи на МВР, ще получат обаждане от Националната агенция по...

От своя страна Стефан Цанков, председател на ДАМТН, обясни, че от началото на годината има 131 % увеличение на наложените глоби по бензиностанциите в размер на около 1,5 млн. лв. във всички дейности.

Едно от най-драстичните нарушения било там, където имало отклонение 1, 5 литра от 10 сипани литра гориво при малка бензиностанция. При големите вериги средно отклонението е от порядъка от 100 мл от допустимите норми която е до 0, 5% при горивото, а при газа е 1%. Проверката показала и отклонение за сипване на повече гориво от платеното в столична бензиностанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com