И за Цветанов съдиите ще се разпределят публично

9318
И за Цветанов съдиите ще се разпределят публично
Снимка: БГНЕС

ВКС ще направи публично разпределение на делото на Цветан Цветанов, по което той е подсъдим за длъжностно присвояване, съобщават от съда.

Делото, по което бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ бе оправдан, стига до последната трета инстанция по протест на Софийска апелативна прокуратура. Протестът е срещу решението на Софийския апелативен съд от февруари тази година. С него апелативните магистрати потвърдиха присъдата на колегите си от градския съд от май миналата година и оправдаха Цветанов за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинението, през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г. бившият вътрешен министър е присвоил пари от бюджета на МВР, с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева.

Цветанов има и една осъдителна присъда, потвърдена на две съдебни инстанции, която също стигна до последната трета. И по нея делото във ВКС беше разпределено публично. То е насрочено за 17 април тази година. Осъдителната присъда от Цветанов получи по делото за отказаните СРС-та за подслушване точно на Орлин Тодоров, който беше осъден за изнасяне на информация. С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години, завяват от съда.

Биляна Чочева влиза в съдебния състав по делото срещу Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) определи Биляна Чочева за член на съдебния състав по делото срещу Цветан Цветанов. Тя бе избрана на мя...

Третото дело срещу бившия вътрешен министър няма да стигне дори до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com