Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие

14850
Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие
Снимка: Thinkstock/Guliver

Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите деца и внуци. Това съобщи управителят на фондация "Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева в Пресклуба на БТА в Пловдив. По думите й, тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си, които ги тормозят. През 2012 г. в Пловдивския районен съд са били заведени 293 дела за домашно насилие, а през миналата година - 273, каза още адвокат Кадиева.

Всяка година обаче между 25 процента и 40 процента от делата се прекратяват, тъй като жертвите са били умолявани или принуждавани.Фондация "Джендър алтернативи" приключва работата си по проект "Икономическо овластяване на жените", финансиран с 12 320щатски долара от платформата "Катапулт" на Глобалния фонд за жените.

Извършители на домашно насилие от Търговищко ще посещават консултации

Четирима извършители на домашно насилие от Търговищко ще посещават консултации. Това обявиха от Асоциация "Ная" след работа по проект "...

В рамките на проекта са били обхванати 159 жени от различните малцинства, жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи. 2/3 от тях са от Пловдив, а една трета - от областта. 35 на сто от обучените са с основно образование, а 40 процента - безработни или пенсионерки. В ресурсния център на фондацията те са получили трудови консултации и юридически консултации за защитата на икономическите и социалните им права. 55 от жените са били обучавани в продължение на осем месеца в курсове по английски език и компютърна грамотност.

Дейностите по проекта помогнаха на жените да анализират причините за бедност и насилие, свободно да изразят своите страхове и желания, обясниха от фондация "Джендър алтернативи". В резултат на проекта, някои от жените са успели да си намерят работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com