Лицензът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет

23152
Лицензът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет
Снимка: БГНЕС

Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), предаде БГНЕС.

Тази сутрин асансьор пропадна от 9-я етаж в 12-етажен жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата. При инцидента загина 46-годишна жена, а друга е в тежко състояние, в кома.

Лиценз на подобна фирма може да се отнема само по три причини - липса на персонал, на материална база и липса на процедури за извършване на ремонта. Надзорната фирма, отговаряща за проверка на извършения ремонт на падналия асансьор, се казва "НБ лифт-контрол". Предишните нейни актове са за неспазване на процедури, липса на персонал с определена компетентност. Цанов обясни, че допускането на инцидента е компилация от отговорности. Първо, кой е извършил ремонта, качествен ли е или не, ако не е, защо надзорната фирма е допуснала асансьорът да работи.

Стана ясно, че сред нарушенията, които обаче няма как да бъдат санкционирани, е преливане на един и същ персонал в 10 фирми, за да избегнат регистрация по ДДС. Има случаи на по 5, 6 фирми с един и същ персонал. Най-тежкият проблем на работата ни е, че в момента, когато отнемем един лиценз - на следващия ден засегнатата фирма идва с нов пакет документи, и ако всичко е наред по документи, ние не може да откажем лиценз, обясни Цанков. Сред нелепите случаи имало дори и такъв на техник, който крадял елементи от машинното на асансьорите, след което рекетирал етажната собственост за ремонти. Срещу него има и сигнал в прокуратурата.

Цанков обясни, че още утре ще поиска среща с вицепремиера Екатерина Захариева и предложенията на комисията да бъдат приети в Министерския съвет. Конкретните промени, които комисията иска е ограничаване на броя на съоръженията и конкретно асансьорите на един техник до 500. Фирма, чиито лиценз е отнет, да няма възможност да кандидатства за нов поне 2 години. При актове за неспазване на дейност от техници и инспектори да не могат да упражняват дейността си 2 години, както и нужда от въвеждане на единен регистър на всички съоръжения и техници. От комисията искат и увеличаване на санкциите, които към момента варират от 200 до 500 лв.

Председателят на комисията обясни, че е важно да се въведе и ограничение на броя на фирмите, тъй като у нас има 661 фирми, които се занимават с поддръжка на асансьори и около 130 фирми, които се занимават с технически надзор. Даваме на куцо, гърбаво и сакато лицензи, просто защото отговарят на изискванията, заяви Цанов. Друго притеснително нещо е, че към момента проверка на асансьори се извършва на всеки 3 години, а комисията пледира това да се случва на една година. Трябва да променим законодателството, за да ни се развържат ръцете и да работим, апелира той.

ДАМТН проверява асансьори само в обществени сгради, а такива в жилищните сгради подлежат на проверки от фирми с придобит лиценз от комисията. От началото на годината комисията е проверила 1860 асансьори и приблизително 10% от тях са спрени, поради неизправност. От началото на годината на 80 фирми са отнети лицензите, но те пак кандидатстват под други имена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com