МОН се страхува и бави наказанията по случая "Ана-Мария"

55425
МОН се страхува и бави наказанията по случая "Ана-Мария"
Снимка: БГНЕС

Директорката на 4-то помощно училище, което се прочу със скандала "Ана-Мария", няма да получи наказание засега.

"Ако в момента вземем решение за наказание, то ще бъде нарушение на процедурата, което означава, че ще падне в съда." Това заяви служебният министър на образованието Румяна Коларова на брифинг в МС относно това дали има дисциплинарни наказания в 4-то помощно училище във връзка със случая на Ана-Мария.

Коларова: Помощните училища да разпишат механизми за действие

Министерството на образованието и науката (МОН) е изискало веднага всяко едно помощно училище да разпише координационен механизъм за де...

Коларова обясни, че МОН е получило писмените обяснения на директората на 4-то помощно училище. Комисията ще обсъди всички документи и ще вземе решението си.

Искаме да спазим процедурата, защото всяко нарушение на процедурата дава основание за обжалването на решението, добави служебният министър.

Припомняме, че проверката на МОН на 10 октомври показа, че при оплакването от страна на майката на Ана-Мария за липсващото бельо на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск, съобщиха от МОН.

Проверката сочи, че в помощното училище не са предприети ефективни действия за сътрудничество и комуникация с родителите. Освен това са налице и пропуски във воденето на училищната документация.

Според зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева предвид тежестта на нарушенията, ще се предложи резултатите от проверката да се разгледат от дисциплинарната комисия в МОН и тя да реши какви наказания да се наложат. Те, обаче, са най-вероятно глоби - до около 1000 лева.

"Случаят с Ана-Мария е изключително важен и деликатен, затова ние вече инициирахме поредица от срещи с неправителствени организации, с ДАЗД и АСП, с МВР. Целта ни е да изработим заедно специален механизъм за превенция на риска в образователната система. За мен в едно успешно общество нещата се случват, когато всички вървим в една посока и работим в екип", каза Кастрева.

Тогава тя увери родителите, че те трябва също до участват със своите предложения при създаването на механизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com