МВР е готово с мерки срещу безразсъдни шофьори, направи голяма издънка при Стара Загора

5628
МВР е готово с мерки срещу безразсъдни шофьори, направи голяма издънка при Стара Загора
Снимка: БГНЕС

526 са загинали дотук през годината от катастрофи, а 6814 са ранени. И двете числа са по-високи, отколкото по същото време на миналата година, заяви началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски пред bTV.

По думите на комисаря МВР днес (5 октомври) ще представи два проекта за решаване на проблема. Те са насочени към каращите под влиянието на алкохол и без книжка, както и към шофиращите с превишена скорост. Ще има и искане смърт на пътя, причинена след употреба на алкохол да се разглежда като предумишлено убийство. Въпросът е дали всичко ще влезе в Наказателния кодекс или ще има и част в Закона за движение по пътищата, посочи комисарят.

Предлагат по-висока глоба за превишена скорост с над 30 км.

Предлагаме да се увеличи глобата за превишаване на скоростта с над 30 км. и нагоре – глобата трябва да е драстична и всеки тряб...

Рановски потвърди, че полицията иска отнемане на автомобил и затвор за шофьори, каращи с 60 км/ч над разрешената скорост. В Закона за движението по пътищата ще има мярка за сваляне на номерата на автомобил на шофьор, каращ пиян или без книжка. Отделно ще се забранява нова регистрация, обясни комисарят.

Проблемът не може да се разреши само с превантивни мерки – трябва и контрол, категоричен беше шефът на „Пътна полиция”. В момента всички изпити за шофьорски книжки се правят на таблети, припомни комисарят в отговор на въпрос, че няма начин проблемът с купени книжки да бъде решен.

Междувременно стана ясно, че по АМ "Тракия" по чудо не е станала огромна трагедия. Близо до Стара Загора е пуснато движението в насрещното платно, като полицията отрича да има вина. Комисар Рановски обясни, че заради катастрофа, която е предизвикала унищожаване на знаци, е имало объркване от шофьори, влезли в насрещното на магистралата. Не такава е версията на очевидец, който е осъзнал какво става и се е върнал назад, за да предупреждава хората да не влизат в насрещното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com