МВР обещава да пренасочи полицаи от границата към районите с висока битова престъпност

22600
МВР обещава да пренасочи полицаи от границата към районите с висока битова престъпност
Снимка: БГНЕС

МВР ще отдели повече полицаи за местата, където битовата престъпност в страната е най-висока, като това ще стане чрез преразпределение на силите. Това обяви на пресконференция главен комисар Светлозар Лазаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според главен комисар Тодор Гребенаров, шеф на Главна дирекция "Национална полиция", става въпрос за 15 области. Видин, Враца, Монтана, Плевен и София област са най-горещите от гледна точка на битовата престъпност.

Двама 26-годишни мъже са вероятните убийци на Надежда Куцкова

26-годишните Станислав Костадинов Маламов и Велик Илиев Корчев са задържани за грабеж и убийството на Надежда Куцкова, съобщиха от МВР....

Светлозар Лазаров даде и информация за местата, в които напоследък се говори за сериозен проблем с битовата престъпност. В село Яворово например за 2010г. има 4 регистрирани престъпления, 2011 – 7, 2012 и 2013г. празни квадратчета. В село Малорад – 2013 са регистрирани 33, докато 2010 са регистрирани 71,.с. Баница 33 за 2010, а за 2013 – 13 престъпления, с. Коиловци – за 2010 г. – 29, за 2013 г. – 37. Имаме пропуски, вървим към отстраняване, каза Лазаров и подчерта, че са съпричастни към проблемите на хората и затова са предприети мерки. Главният секретар призна, че латентната престъпност в годините на прехода е съществена и неразривна част от криминогенните фактори. Има и друга престъпност – заявителски материали, които не са регистрирани и са взети мерки, за да се сведе до минимум това. Лазаров разпоредил на полицаите човешко отношение към хората и отправил молба към хората да заявяват всички престъпления, които са извършени.

"Там, откъдето са уязвимите места по отношение на битовата престъпност, ще намалим, грубо казано, командироването на служители, които присъстват на българо-турската граница, с оглед спиране на нелегалната миграция. Паралелно с това ще повишим и лимитите на гориво на съответните областни дирекции, с оглед справянето с битовата престъпност. Това са конкретните мерки, които са разписани за изпълнение. В областите с най-голям брой на случаи на битовата престъпност вчера беше проведена среща при мен и те работят вече по тези случаи и имат конкретни отговорности”, каза Лазаров.

По думите му въпросът не е да се насити с полиция навсякъде всичко. „Нямаме физическата възможност, и финансови средства, като държавен бюджет. Сега общините увериха, че до една две-години, ще имаме възможност за изграждане на видеонаблюдение, което много ще ни помогне. До този момент обаче, ние пренасочваме човешки ресурс, и ги снабдяваме с гориво, за сметка на други места, където не са толкова уязвими”, посочи Светлозар Лазаров.

„В средата на годината МВР беше с бюджетен дефицит от 90 милиона лева, а в края на годината завършихме с дефицит 12 милиона лева. Без дарения и с командировани служители по границата, т.е. имахме по-големи разходи, и се справихме, и сега ще се справим” добави Лазаров. Той заяви, че вече не се командироват служители от София за охрана по границата.

За трагедията в "Белите брези" са виновни хора като Красимир Петров, казва бивш командос

Операцията в „Белите брези” беше пример за това как ръководеше специализираното звено за борба с тероризма. Това заяви в пр...

Както е добре известно неколкократно вътрешният министър Цветлин Йовчев, включително пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и премиерът Пламен Орешарски определяха битовата престъпност като един от най-сериозните проблеми за националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com