"Мишо Бирата" е история, защото прокуратурата не разбрала какво си говорили Борисов и Танов

25216
"Мишо Бирата" е история, защото прокуратурата не разбрала какво си говорили Борисов и Танов

Постановленията за прекратяване на досъдебните производства по случаите "Мишо Бирата" и "Чакъра" бяха официално публикувани на сайта на прокуратурата. Ето и обяснението на държавното обвинение защо се е стигнало дотам:

"Поради постъпили множество запитвания от представители на средствата за масова информация, както и по повод едностранчивото и невярно представяне на фактите и причините за прекратяването на две досъдебни производства от прокуратурата, отразени в публикация на електронното издание на вестник “Капитал“ от 20 август 2014 г., със заглавие: „Прокуратурата разчиства едно по едно делата около Борисов преди изборите. Тихомълком са прекратени разследванията за Мишо Бирата и Чакъра“, пресцентърът на прокуратурата публикува пълния текст на двете прокурорски постановления."

Прекратиха делото за Чакъра

След като вчера стана ясно, прокуратурата е прекратила разследването за скандала "Мишо Бирата", в който бе замесен Ваньо Танов, се ра...

По-внимателен прочит на текстовете показва, че и по две досъдебни производства не се обявяват имената на прокурорите, които са ги прекратили.

Интересни са основанията за прекратяване на делото "Мишо Бирата". От заключенията на експертизите е видно, че записите на четирите разговори по случая – изходящ разговор от мобилния телефон на Симеон Дянков с Ваньо Танов, входящ разговор от мобилния телефон на Бойко Борисов с Ваньо Танов, изходящ разговор от мобилния телефон на Антоний Странджев с Ваньо Танов и входящ разговор от мобилния телефон на Бойко Борисов с Ваньо Танов – са всъщност презаписи. С най-лошо качество бил първият разговор на Борисов с Танов. „Безспорно е установено, че записите са манипулирани по амплитуда, честота и други основни параметри; възможно е части от записите да са премахнати и/или добавени след първоначалното записване със СРС”, гласи заключението на прокуратурата. По наказателното производство е категорично доказана единствено комуникация между Ваньо Танов от една страна и Бойко Борисов, Симеон Дянков и Антоний Странджев от друга, но не и за какво са си говорили, след като никой от четиримата не го е уточнил категорично. Затова производството е прекратено, тъй като уликите и най-вече записите са косвени.

Факт е, че Ваньо Танов е бил записван със СРС в рамките на закона, но след като властите са преценили, че няма улики за започване на досъдебно производство и повдигане на евентуално обвинение, записите са били унищожени.

По отношение на случая „Чакъра” прокурорът посочва, че не е общественоопасно причиняване на вреди на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който е извършил престъпление при задържането си от органите на властта. Действията на полицията са били в рамките на закона (чл. 70, ал. 1, т. 1 и т.6 от Закона за МВР. Мерките на властите при задържането са били пропорционални на характера и степента на извършеното от Чакъра престъпление, заключва неизвестният прокурор.

Разследването по записите "Ало, Ваньо" е прекратено

Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори "Ало, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com