"Митници" ще има достъп до информационните системи на МВР

7817
"Митници" ще има достъп до информационните системи на МВР
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за митниците, които днес бяха приети на първо четене, предвиждат Агенция "Митници" да има достъп до автоматизирани информационни системи на МВР.

Народното събрание (НС) прие на първо четене и измененията, според които митничарите ще се явяват на психотест, предаде БНР.

Танов: Агенция "Митници" е преведена в състояние, в което не може да работи

Агенция „Митници” е преведена в състояние, в което не може да работи. Това каза на брифинг новоназначеният директор на Аген...

Повече правомощия предвиждат промените. Инспекторите ще могат да разследват престъпления, свързани с приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос. Митническите органи ще могат да извършват и оперативно-издирвателната дейност. Те ще имат и правото да задържат нарушители на митническото законодателството, ще могат и да проверяват дали при товарен превоз се спазват правилата за почивка.

Промените предвиждат още агенция "Митници" да се занимава с реализирането на стоките, които се задържат от митническите органи. Сега конфискуваните стоки се предават на НАП, която ги предоставя на търгове.

По време на дебатите бившият шеф на митниците, а сега депутат от ПФ Емил Димитров каза, че е доволен от дадените полицейски функции.

"Тогавашният главен секретар днес е министър-председател и има своето мнозинство, воля и желание, нещо, което не е успял тогава да направи, нещо, което не сме успели заедно да направим, днес да стане. Ако досега групировките се бяха разположили в държавата и си пазаруваха цялата страна, крайно време е те да бъдат отстранени", каза Димитров.

25 км опашка от тирове на границата с Турция

Стотици тирове са образували около 25 км опашка от град Одрин до граничния контролно-пропускателен пункт Капъкуле на турско-българската...

Критиките дойдоха от БСП. Красимир Янков разчете увеличените правомощия за разследване като недоверие към МВР и силовите структури:

"Признаване за неспособността на МВР да работи ефективно. Какво смята Бъчварова? А, самият Борисов? Дали са наясно, че напомнят за период, квалифициран от българските граждани като "полицейщина", Янков.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обаче обясни. "По отношение на достъпа до автоматизираните информационни фондове, ако желаем да имаме ефективно противодействие на контрабандата, един от начините е този - едно нормално взаимодействие между компетентните органи."

Вчера премиерът Бойко Борисов отправи обвинение към митничарите от Свиленград, които бойкотирали "отпора на сивата икономика".

Танов: Само хора със застрашени интереси могат да протестират срещу мен

Някои хора са притеснени от проверката, която се прави в момента в Агенция „Митници" и затова са несъгласни с промяната на ръково...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com