На предпоследна инстанция: Подсъдимите за плочата-убиец на бул. "България" са невинни

12830
На предпоследна инстанция: Подсъдимите за плочата-убиец на бул. "България" са невинни
Снимка: БГНЕС

Всички подсъдими по делото за рухналата плоча на столичния булевард "България" са невинни.

Решението е на Софийския градски съд от днес. Подсъдимите са девет души – Емил Славков, Георги Найденов, Даниел Капсъзов, Георги Данов, Георги Бабанов, Тенко Янев, Атанас Вълков, Валентин Христов и Георги Хранов.

И деветимата, които застанаха на подсъдимата скамейка, не са окончателно невинни. Присъдата може да се обжалява в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдът посочи накратко и мотивите си. Сред тях и е този, че не е безспорно доказано, че нарушенията, които са установени, са в пряка връзка със събарянето на сградата. Съдът посочи и пропуски на прокуратурата като това, че има обвинения, които са диспозитивни норми.

Трагичният инцидент се случи на 27 декември 2004 година. Тогава рухнала плоча уби 22-годишния работник Стоян Кандилев, а други петима бяха ранени.

"Делото има дълга история. То е връщано от по-горната инстанция Софийския апелативен съд. След това е гледано от състав на Градския съд, който се е отвел, след това от втори и сега фактически се гледа от четвърти състав на СГС", каза адвокатът на един от подсъдимите.

Бетонна плоча премаза крака на жена в Бургас

Бетонна плоча премаза крака на 71-годишната Дора Делибалтова. Ампутирани са й три пръста. Това съобщиха от МБАЛ в морския град. Женат...

Бащата на починалото момче – Христо Кандилев, прие решението на съда за неправилно. "Да ги оправдават всичките, пък синът ми 10 години вече е в земята", каза бащата. Той не знае кой не си е свършил работата, но за него отсъденото не е справедливо. За него всички, които са правили проекта, са виновни.

През 2009 г. състав на Софийския градски съд призна за виновни шестима от общо девет подсъдими.

Въпреки че магистратите признаха за виновни Георги Данов, проектант на сградата, Тенко Янев, Атанас Вълков от фирмата "Евробилд", полагала бетона, Емил Славков, консултант, Георги Найденов, управител на фирмата изпълнител, и Даниел Капсъзов, управител на бетонов център, те бяха освободени от наказателна отговорност.

Шестимата ще трябва да изплатят глоби в размер на 6000 лв. за причиняването на смъртта на 22-годишния Стоян Кандилев. Тогава бащата заяви, че няма да обжалява присъдат, тъй като не вярва в присъдата, информира в. "Монитор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com