На прокуратурата ѝ трябваше половин денонощие да разбере, че Василев е арестуван

10971
На прокуратурата ѝ трябваше половин денонощие да разбере, че Василев е арестуван
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев се е предадал доброволно на полицията в Белград. Това се е случило около 12.00 ч. (българско време), когато банкерът се появил, придружен от своя адвокат, съобщи вчера радио B-92.

Половин денонощие по-късно - в 7.26 ч. на 17 септември (сряда) в отдел "Международен“ на Върховната касационна прокуратура (ВКП) е получен факс от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР.

Адвокатите на Василев: Страх го е за живота му, не иска екстрадиция

Потвърждавам, че г-н Цветан Василев се опасява за своя живот и за живота и здравето на своите близки. Това е потвърдено писмено и е зая...

В документа е записано: "Обявеният за международно издирване с цел арест и екстрадиция български гражданин Цветан Радоев Василев е бил задържан на 16.09.2014г. в 09.00ч. /местно време/ от сръбските съдебни власти. В 12.00ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес".

Паспортът на Василев е иззет. Той е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00ч., обясняват още прокуратурата.

Междувременно съдът в Белград наложи на банкера най-леката мярка - подписка. Така мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще изчака на свобода евентуалната си екстрадиция в България.

Късно снощи, около 21:00 ч. местно време, Василев е бил разпитван в Сръбския висш съд. Днес бе гледана мярката му за неотклонение, съобщиха сръбските медии.

За да бъде екстрадиран Василев в България, трябва да има разрешение от съда в Белград и от сръбския правосъден министър. Вчера, 16 септември, наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев обяви, че технологичният срок за предоставяне на документи за екстрадиция е минимум 18 дни. Кореспондентът на БНР в Сърбия пък уточни, че процедурата може да продължи доста дълго.


Reuters: Цветан Василев е бил заловен. Прокуратурата: Нямаме официална информация

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се е предал на полицията в Сърбия. Издадена е международн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com