На второ четене: Промени в НПК по отношение на обвинени и осъдени, както и за СРС

13200
На второ четене: Промени в НПК по отношение на обвинени и осъдени, както и за СРС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене дългоочаквани промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Сред най-важните предложения, които стават закон, личат следните текстове:

Промените в НПК влизат за второ четене в пленарна зала

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които имат за цел да повишат ефективността на мерките за неотклонение и на другите форми...

- Всеки обвиняем, който е пуснат с мярка „Подписка”, има забрана да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Спазването на забраната се контролира с периодична регистрация в МВР, но по ред, предвиден в отделен закон!

- При налагане на домашен арест съдът определя адреса, където осъденото лице ще излежи присъдата си. Спазването на присъдата се контролира чрез средства за електронно наблюдение, но отново по ред, предвиден в отделен закон!

- Когато някой бъде обвинен в тежко умишлено престъпление или друго престъпление, с което е причинена смърт, на обвиняемия се отнемат личните документи и се издават заместващи документи, по ред, предвиден в отделен закон!

- Разрешението за ползване на СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи се дава предварително от председателя на Софийския апелативен съд (САС) или от изрично оправомощен от него заместник-председател, ако делото е подсъдно на Софийския градски съд (СГС). В останалите случи разрешение се дава от председателя на военноапелативния съд или от председателя на апелативния специализиран наказателен съд или от оправомощен техен заместник. Когато обект на подслушване е председател на САС, на военноапелативния съд или на апелативния специализиран наказателен съд, разрешение се дава от заместник-председателя на Върховния касационен съд (ВКС), по искане на заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Ефективната присъда на първа инстанция ще води до задължителен арест

Присъдата на затвор да е основание за постановяване на по-тежка мярка за неотклонение, а при налагане на наказание от над 10 години лиш...

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов възрази срещу текстовете за СРС, с мотива, че така построените норми ще се даде възможност на прокурорите да подслушват съдиите. Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов опонира, като заяви, че прокуратурата е органът, който води разследванията.

Атанас Атанасов поиска и да отпадне текста, с който СРС може да се използва от свидетел, дал изрично съгласие за това, за да се установи престъпна дейност. Това е абсурдно, така създаваме предпоставки за случаи като Петьо Еврото – един предубеден човек да манипулира и подтикне някого към престъпление! СРС се използва без знанието на следените, за да се научи обективната истина. След две гласувания обаче парламентът не прие мотивите на Атанасов.

Не мина поправка по предложение на депутата на ДПС Четин Казак, според която прокурор от по-долна инстанция може да възрази срещу дадени му указания от прокурор от по-горна инстанция пред административния ръководител на горната инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com