Некачествен ремонт е причинил трагедията с асансьора в столицата

14200
Некачествен ремонт е причинил трагедията с асансьора в столицата
Снимка: БГНЕС

Основната причина за инцидента с падналия асансьор е скъсване на въжета на кабината, поради некачествен ремонт. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Цанков обясни, че инцидентът, при който жена почина вследствие на падане на асансьор от 9-ия етаж, е най-тежкият случай, който има в последните години. Многократно сме алармирали за проблемите в сектора, които имаме, искали сме промяна в нормативната база, не беше обърнато внимание на решенията ни досега. Дано сега се обърне внимание, призова Цанков.

Става ясно, че надзорната фирма на падналия асансьор прави технически надзор на общо 12 000 асансьора. Фирмата има съставени 11 страници протокол за нередности, през последните месеци, има 15 акта за нарушения, сред, които липса на персонал. Цанков обясни, че проблемите идват от там, че една фирма отговаря за много съоръжения, но няма законово ограничение колко съоръжения трябва да проверява или ремонтира една фирма. Едно от предложенията ни е за ограничаване на броя на съоръженията, добави той.

В България има 306 фирми за технически надзор и 1700 за техническа поддръжка. От Агенцията обявиха, че се налага спешно да се намали броя на асансьорите, за които отговаря един техник. Санкциите трябва да се завишат - те трябва да са в размер на минимум 2000 лева, смята Цанков. Проверките трябва да се извършват всяка година, а не на 3 години, както е сега, добави председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Всички асансьори в страната ще бъдат проверени

Министерството на икономиката и енергетиката изразява искрени съболезнования на близките на загиналата 46-годишна Цветелина Радунчева...

"Има и хора на възраст над 70 години, които "проверяват" по 4000-5000 асансьора и ние законодателно не можем да ги ограничим.  Другият проблем е фирми, на които сме им отнели лиценза - от началото на годината сме отнели лиценза на около 80 фирми, на следващия ден те си подават наново документите и ако те са изрядни, ние не можем да им откажем да им дадем отново лиценз. Не можем да им откажем", посочи Цанков.

Припомняме, че тази сутрин около 9 ч. асансьор пропадна в 12-етажен жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Блокът се намира близо до площада на Авиацията. С асансьора слизали две жени, когато той пропаднал от 9-ия етаж надолу. Двете жени са пропаднали с асансьора директно в мазето. Загиналата е на 46 години - Цветелина Радулчева, която тръгвала за работа.

Другата жена се казва Мария Игнатова на 41 години. Тя е приета в Окръжна болница в много тежко състояние. Пострадалата Мария има разкъсвания на черния дроб, далака, корема, червата, пикочния мехур. Счупени са й глезените, има тежки счупвания по гръбначния стълб и ребрата. Има лицево-мозъчна тежка травма. Кръвозагубата към момента е овладяна и може да се каже, че състоянието й е стабилизирано, но остава много тежко състоянието й и ще се наложат най-малко четири операции.

Асансьорът е стар, не знам кога е правен ремонт, но е много отдавна. Поддържащата фирма носи отговорност, но не знам коя е тя. Това каза пред БГНЕС съпругът на загиналата след падане с асансьор Цветелина Радулчева.

Другата жена е пострадала, но е жива. Асансьорът падна директно в мазето. Жена ми беше тръгнала на работа, дъщеря ми каза, че се е чул силен трясък, разказа съпругът.

Тялото на загиналата жена е откарано в Съдебна медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com