Опитаха се да внесат 200 кг непозволени за употреба пестициди

3963
Опитаха се да внесат 200 кг непозволени за употреба пестициди
Снимка: БГНЕС

От началото на годината са иззети общо 200 кг препарати за растителна защита, които не са позволени в България и ЕС, при опит да бъдат внесени в страната каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на Областна дирекция по безопасност по храните – Бургас, д-р Георги Митев.

„Вносът на такива препарати се осъществява от дребни, малки земеделски стопани или за лично ползване, а големите производители използват лицензирани”, смята той. По неговите думи отдел „Граничен контрол” на ГКПП „Малко Търново” към Агенцията по безопасност на храните, засичат именно този внос на малки количества от забранени в България препарати за растителна защита. Те се съхраняват и постепенно се унищожават в лицензиран склад. Д-р Митев е категоричен, че няма опасност плодовете и зеленчуците по пазарите, да се окажат обработвани с опасни или забранени пестициди.

Неправомерни пръскания убиват пчелите във Врачанско

Селско стопански самолет, който е пръскал блокове със царевица е напръскал две жени, които са затваряли своите пчели, за да не попадне ...

„Контролът е толкова строг. Тези препарати, които се внасят се използват от толкова дребни стопани, че няма как да се използват на големия пазар. Постоянно се правят проби за съответствие на препаратите. Всеки земеделски производител от окръга подлежи на такъв контрол от отдел „Растителна защита” към Агенцията. И от толкова много направени проби, до този момент е съставен един единствен акт за употреба на препарати неразрешени в България, произведен в Турция. Актът е на стойност 1 000 лв”, съобщи директорът на ОДБХ – Бургас. Той допълва, че санкцията е била наложена през юни, а пробите са били взети края на месец май тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com