Орлин Тодоров ще свидетелства по делото за СРС–тата срещу Цветанов

15575
Орлин Тодоров ще свидетелства по делото за СРС–тата срещу Цветанов
Снимка: БГНЕС

Бившият началник на БОП – Велико Търново Орлин Тодоров ще бъде разпитан по делото за отказаните СРС-та срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Делото ще продължи на 13 май, а разпитът на бившия ръководител на БОП - Велико Търново бе поискан от защитата на Цветанов.

От искането на адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков пред съда стана ясно, че Тодоров ще бъде питан дали се е познавал с Цветанов. Самият Тодоров отрече това, след като излезе от заседанието по другото дело срещу Цветанов.

Няма да бъде разпитан обаче бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, въпреки че защитата поиска и това. Адвокатът на Цветанов поиска този втори разпит заради изясняване на това кога се съгласували исканията за СРС-та и кога не. Защитата поиска от съда и поправка в протокола от предишния му разпит, но съдът не се съгласи с това.

За заседанието, което ще се проведе 12 дни преди изборите, ще се очаква и справка от Министерския съвет и МВР в кое време до 2010 г. Цветанов като вицепремиер и министър в командировка, е бил в отпуск, болничен и кой го е замествал докато отсъства. Справката бе поискана от защитата на Цветанов. Адвокатът припомни показания на свидетели от предни заседания, в които те казват, че са искали СРС-та за Орлин Тодоров, когато Цветанов е отсъствал и го е замествал Калин Георгиев.

Ново обвинение за неправомерно използване на СРС

Служителката на ДАТО Антоанета Първанова е обвиняема заради нерегламентиран достъп до информация, свързана с прилагането на СРС. Това...

След заседанието адвокатът на Цветанов Менко Менков заяви, че по досъдебното производство в миналото заседание Калин Георгиев обяснил много подробно защото е мотивирал Цветанов да откаже разпореждането. "По това досъдебното производство няма нито едно доказателство какво са правили органите преди да поискат СРС-та, защото законът казва, че това е крайно средство за събиране на доказателства когато по никакъв друг начин не могат да бъдат събрани. Ние искаме да видим какво са направили преди да искат подслушване за катерушката и за пързалката", обясни защитникът Менков.

За следващото заседание съдът разпореди и принудително довеждане на един от бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов. Стана ясно, че той е в болница с хиперточнина криза, но няма никакви доказателства за това, а днес трябваше да бъде разпитан.

Самият Цветанов вече заяви, че е разписвал СРС-та по случая "Тодоров". Срещу Тодоров и в момента се води дело, макар да има няколко отлагания.

Всъщност заради Орлин Тодоров срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър се водят две дела. Освен за отказ на Цветанов да разпише разрешение за използване на СРС срещу Тодоров, съдът гледа и обвинение, че бившият вицепремиер е присвоил 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на Тодоров и му е плащал възнаграждения докато Тодоров е лежал в ареста на затвора в Ловеч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com