Още един източник съобщава за заповед за арест на Василев, Рашидов завежда дело

26189
Още един източник съобщава за заповед за арест на Василев, Рашидов завежда дело
Снимка: БГНЕС

Слуховете, че вече има европейска заповед, издадена за арест на банкера Цветан Василев, вече получиха потвърждение и от още един източник - вестник "Труд".

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, че "не може да потвърди информацията" и се позова на следствената тайна.

Заповедта била издадена преди дни, но вчера е пратена на властите в Австрия, където се предполага, че се намира банкерът. В късния следобед от Виенската прокуратура съобщиха, че при тях заповед за задържане на Василев не е постъпила. Това обаче не значело, че такава няма. Ако банкерът не е във Виена, а в друг австрийски град, заповедта би трябвало да е пратена там. Възможно било заповедта още да не е пристигнала и това да стане в близките дни.

По неофициална информация срещу Василев е повдигнато задочно обвинение за присвояване от КТБ. Неизвестно остава името на адвоката, който би трябвало да е получил постановлението му за привличане. Предполага се, че е служебен адвокат, който разследващите назначили, тъй като опитите им да призоват Василев са останали безрезултатни. Според източници на "Труд" полицаи са търсили няколкократно банкера на няколко известни им адреса. Един от тях бил на столичната ул. "Кричим", където Василев имал апартамент. Официално потвърждение на информацията обаче няма.

Ще съдя държавата, защото съм си плащал данъците. Това заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Основанието било, че бившият министър не бил вложител, а инвеститор. Това означавало, че законът за гаранция на влоговете до 100 хил. евро в случая не важи.

Инициативен комитет на клиентите на КТБ заплаши да съди държавата

Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за н...

Делото щяло да бъде заведено от американски адвокат Ричард Шепърд, ако КТБ не отвори врати на 21 септември. Рашидов каза, че е организирал подписка, в която вече има 40 подписа. Там имало физически лица и фирми, които държали милиони в КТБ. Рашидов обаче не пожела да каже други имена в инициативния комитет.

"Когато подписваме договор с банка, ние не сме подписали, че ще ни върнат 100 000, а с останалите пари ще сме акционери. Държавата е длъжна да води контрола на банките и БНБ трябва да прави това. Те трябваше да кажат - ало, какво става. Не сме ние хората, които да го правим. Това е непочтено", категоричен е Вежди Рашидов. И каза, че ще съди медиите на Пеевски - "Телеграф", "Монитор", "Всеки ден" - заради различни публикации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com