Отложиха за септември делото срещу Цветанов за отказаните СРС-та

6029
Отложиха за септември делото срещу Цветанов за отказаните СРС-та
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаните специалните разузнавателни средства (СРС) с шестте "НЕ" продължава на 14 септември, предаде БГНЕС.

Днес по него свидетелства бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. Съдът поиска събиране на допълнителни доказателства. Сред тях и това да се изясни дали има обвинения срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, дали има съдебен процес и на какъв етап е той.

Калин Георгиев дава показания по делото срещу Цветанов за отказаните СРС-та

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев свидетелства днес срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказаните ...

МВР трябва да предостави справка дали Калин Георгиев е отсъствал в периода и ако е така бил ли е заместван и от кого.

Софийският апелативен съд (САС) също иска да разпита като свидетел бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров както и бизнесмена Петър Христов. Така те ще бъдат призовани за разпит за следващото съдебно заседание.

Днес Цветан Цветанов бе категоричен, че няма връзка между него и Орлин Тодоров. Адвокатът му Менко Менков също бе заяви, че за тях никога не е имало съмнение, че към онзи момент Цветанов не е познавал Орлин Тодоров.

САС гледа за втори път делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказаните СРС-та, по което две инстанции го осъдиха на 4 години затвор. Делото се гледа отново от САС, след като Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане от друг състав. Преди това и Градският съд, и състав на САС го призна за виновен за неизпълнение на служебни задължения.

Цветан Цветанов отново на подсъдимата скамейка заради шестте "НЕ"

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа за втори път делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цвета...

Срещу Цветанов имаше три дела, които стигнаха до съда. По две от тях той бе оправдан. Очаква се решение на ВКС по делото срещу него за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Тодоров.

Третото дело срещу Цветанов така и не стигна до дори до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. В този процес бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Миналия месец на 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на Цветанов от февруари тази година на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание. През февруари 2015 година САС призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

САС гледа за втори път делото срещу Цветанов

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа на 21 юли за втори път делото срещу бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ...

В особеното си мнение съдия Начева заявява: "Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд. "Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания", казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com