Падна версията за изнасяне на милиони в чували от КТБ

28625
Падна версията за изнасяне на милиони в чували от КТБ

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна, заяви адвокат Христо Ботев, защитник на заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева – Кючукова. Адвокатът направи този коментар преди Софийски градски съд да разгледа мярката за неотклонение на обвинените за източване на КТБ, съобщи БГНЕС.

Обвинени са четирима души – Борислава Тренева, Мария Димова, главен счетоводител, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова.

Русев и Петрова са обвинени в присвояване, а Димова и Тренева – като помагачи, обясни адвокат Ботев. Според новата версия на прокуратурата от края на 2011 година до 19 юни 2014 година Русев и Петрова постепенно са източвали средства от КТБ, а касиерките са им помагали да заличават следите. По думите на Ботев за тази версия липсват доказателства и тя се основава единствено на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев - Бисер Лазов.

Орлин Русев бе задържан в петък в Созопол веднага след сигнала на БНБ, като от прокуратурата посочиха, че за него са налице доказателства, че лично е разпоредил изнасянето от трезора на банката на суми в левова равностойност 205 887 223 лева и предоставянето им на трети лица. Ден по-рано като обвиняема бе привлечена и Маргарита Попова, която е обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокуратурата обяви, че Попова е извадила сумите от трезора в чували и ги е предала на трети лица.

На скандален брифинг в БНБ в петък, на който бяха допуснати единствено "избрани" медии, гуверньорът на БНБ Иван Искров обяви заключенията от прегледа на одиторите в КТБ. По думите му, резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка "говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики". Според Искров "липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл, като значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев".

Поради липсата на достатъчно информация одиторите не могат да оценят финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си, не могат да оценят наличието и качеството на обезпеченията и не може да се състави крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лева, обясни Искров на база мнението на одиторите. Именно поради "невъзможността тези действия да се осъществят с инструментариума на дистанционния банков надзор" и поради опастността от "съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове" докладът на одиторите бе предоставен от Искров на главния прокурор Сотир Цацаров.

По данни на квесторите "на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой". Според БНБ е "работа на разследващите органи да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка".

Малко след скандалния брифинг на Иван Искров ръководството на КТБ публикува отговор на твърденията му, като от банката са категорични, че тегленията за близо 1 млрд. лева на 18, 19 и 20 юни са започнали след редица медийни и институционални атаки срещу КТБ, за които надлежно са уведомени всички висши държавници и държавни институции. От КТБ обявиха още, че две трети от тегленията са осъществени на 19 и 20 юни след прочетено по БНР анонимно писмо за привличането на подуправителя на БНБ Цветан Гунев като обвиняем, според което "Гунев е разследван, защото е "обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване". Според КТБ отсъствието на заключение, за което се говори в изводите на одиторите, не може автоматично да навежда на мисъл за "умишлени злоупотреби" и до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове.

Ръководството на КТБ отправи в своето становище и въпроса "как се случи така, че на "лошата" банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД, а на 17 юни 2014 г. – три дни преди поставянето на КТБ АД под особен надзор БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално."

Становище до медиите бе изпратено и от самия Цветан Василев, а малко по-късно той обяви в телевизионно интервю, че до няколко дни ще се прибере в България, за да даде своите показания пред разследващите органи. Според Василев от няколко месеца срещу него се води масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се е пренесла и върху всичко, което се свързва с неговото име. "Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката. Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи. Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?", попита Цветан Василев, според когото Иван Искров "може би е обслужил интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com