По второто дело срещу Цветанов няма да бъдат разпитвани ключови свидетели

8283
По второто дело срещу Цветанов няма да бъдат разпитвани ключови свидетели
Снимка: БГНЕС

По второто дело на бившия вицепремиер Цветан Цветанов бе приет за разглеждане граждански иск от МВР, като вътрешното ведомство, от чиито бюджет според прокуратурата са 50-те хиляди лева, е и граждански ищец по делото, предаде БГНЕС.

По искане на защитата на Цветанов, по делото няма да бъдат разпитани около 20 свидетели, както и няма да бъдат разпитвани експерти, които са правили експертизи. Показанията им обаче, които са дадени в досъдебното производство, ще бъдат зачетени при постановяването на присъдата. Това е вид съкратено съдебно следствие, при което няма признаване на вина, но се пести време. Сред свидетелите, които няма да бъдат разпитани пред съда, е и самият Орлин Тодоров, който бе един от призованите общо 32-ма свидетели. Той дойде в съдебната зала, но след като съдът одобри да се зачетат показанията му, си тръгна.

Прокуратурата обвинява Цветанов в длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева - пари от бюджета на МВР. Парите били присвоени в полза на друг човек - бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Делото се гледа от съдебен състав с председател съдия Десислав Любомиров.

Прокуратурата повдигна това обвинение на Цветанов на 22 ноември миналата година. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил тези пари от бюджета на МВР с цел облага за Орлин Тодоров. На Тодоров му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева, докато е лежал в следствения арест в Ловеч. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата тогава му наложи и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com