Полицаите стават кинооператори, готви се обществена поръчка за камери

22675
Полицаите стават кинооператори, готви се обществена поръчка за камери
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че няма да се спират гражданите при превишена скорост. Това заяви заместник-вътрешният министър Красимир Ципов.

Идеята на МВР е с мобилни камери да се хващат нарушителите, каращи с висока скорост. Ципов обаче призна, че пътни полицаи, които нямат необходимата техника, включително камери, няма да спират, ако не могат да докажат превишената скорост. А „Охранителна полиция” ще спира само при специализирани операции, в които се прави претърсване.

МВР обяви мерките, с които ще бори рушветите

Служителите от "Охранителна полиция" няма да осъществяват контрол на пътното движение. Тази специфична дейност пътен контрол ще се осъщ...

„Пътна полиция” ще спира с най-малко два екипа, а 450-те автомобила на полицията ще бъдат оборудвани с камери. Преди това да стане, един от полицаите ще снима с камера – затова ще се спират потенциални нарушители с два екипа, като спиранията ще се правят не на единични нарушители, а така да се каже „в група”. За няколко месеца полицейските коли ще бъдат оборудвани с камери, в момента пишем заданието за обществената поръчка, обясни Ципов.

Записът при спиране на шофьор ще се пази до 30 дни, а след това ще бъде унищожаван. Не мисля, че би могло да се стигне до отказ от показване на запис, за да не се компроментира той. Записите ще бъдат съхранявани в специални фондове и само оторизирани лица ще имат достъп до тях, подчерта заместник-вътрешният министър.

Ципов заяви, че 2500 автомобила на МВР ще бъдат оборудвани с GPS и че ще се следи и знае къде е всяка кола във всеки един момент.

По отношение на полицай Сашо Тръпков, който беше заснет как взема 20 лева рушвет на любителско видео, сега върви дисциплинарно производство. Докаже ли се нарушение, той ще бъде уволнен, без да може да вземе обезщетение, увери Ципов.

Потрес: Борисов вкара и Facebook в борбата с корупцията в МВР

Поредна порция от бисери стил "Бойко Борисов" излезе след като стенограмата от последното заседание на Министерския съвет изтече в меди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com