Пострадалата в асансьора жена все още е в кома

8908
Пострадалата в асансьора жена все още е в кома
Снимка: БГНЕС

Най-рано след три дни може да се каже дали животът на пострадалата в пропадналия асансьор Мария Ваклинова е вън от опасност. Тя е стабилизирана, но й предстоят още операции.

Това каза директорът на Окръжна болница д-р Димитър Димитров пред ТВ7. Вчера 41-годишната Мария Ваклинова е претърпяла тежка коремна операция на три органа, предстоят й поне още две – на гръбначния стълб и крака.

Жената се поддържа в медикаментозна кома заради тежката операция и отока в мозъка. Нощта е преминала спокойно, каза д-р Димитров и добави, че с колегите му се борят за най-добрия изход.

Днес стана ясно още, че 

Фаталният асансьор в 12-етажен блок на „Цариградско шосе” 103, който уби човек и рани тежко втори, е бил закрепен с две въжета, вместо четири и тези въжета са се изнасяли твърде бързо по ролките. Това призна Янко Костов от „Витоша Лифт” – фирма, която се грижи за поддръжката на асансьора.

Костов призна, че въжетата в асансьора се изнасят много бързо и че е имало смяна преди една година. Той не можа да отговори защо след като това е установено, асансьорът е оставен така и не е направена смяна на ролки, за да не се изхабяват въжетата.

Въжетата на асансьора-убиец се износвали бързо, отговорността е размита

Фаталният асансьор в 12-етажен блок на „Цариградско шосе” 103, който уби човек и рани тежко втори, е бил закрепен с две въж...

Оказа се, че за асансьора се грижат цели четири фирми, две от които са надзорни – частна и държавна. Това беше потвърдено от Костов и от Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), в сутрешния блок на Нова телевизия. Цанков все пак уточни, че дейностите са две – ремонт и поддръжка. В случая с „Цариградско шосе” 103 надзорната фирма е „НБ лифт-контрол”.

Асансьорът-убиец е на около 50 години. На него трябва да се прави проверка на 10 дни, а има и отделен годишен технически преглед. Оказа се, че наскоро са дадени 20 хил. лева от живущите на „Цариградско шосе” 103 за ремонт на асансьора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com