Председателят на САС видя ръката на Пеевски зад обвинението си

12414

Не мога да повярвам, че ми се случва това. Но в тези географски ширини всичко е възможно. Това каза Веселин Пенгезов, предаде БГНЕС.

Пенгезов беше категоричен, че атака срещу него е от хората, които командват в държавата. На въпрос кого визира, шефът на Софийския апелативен съд посочи Делян Пеевски. Съдията не спря дотук - той заяви, че по определени дела е получавал "съвети" през юристи и че тези съвети са идвали от Пеевски. Става въпрос за дела като това срещу Октай Енимехмедов и това срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков. Табаков влезе в затвора за пет години заради неизгодна сделка като кмет на Дулово.

По отношение на връзката "Пеевски" Пенгезов напомни за дело спечелено срещу Ню медия груп. А самите съобщения за някои дела обикновено пристигали от един човек, "който разпределя баницата в момента в държавата. Делян Пеевски се казва". "Те са се интересували от дела срещу, примерно, ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан на инстанцията", разказа Пенгезов, като обясни, че това е било нещо като съвет. Такива "съвети" получавал и, че ако стане нещо "втори мандат ще видя през крив макарон". По делото срещу Октай Енимехмедов пък му "съобщавали", че е неправилно решено, но не му казали, че е Пеевски.

Пенгезов допълни, че получил призовка за явяване в качеството му на обвиняем на 28 април от 11 часа в сградата на ДАНС. Той разказа, че през лятото на 2010 г. по донос на тогавашния вътрешния министър Цветан Цветанов е било образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител.

"Основният недостатък на нашата дейност след одита беше, че не сме работили по голяма обществена поръчка за набиране на IT-експерти, а малка обществена поръчка. Тогава ми съставиха акт, който след това се превърна в наказателно постановление на стойност 5 хил. лв., а на Петков – за 15 хил. лв. С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта, не сме допуснали никакви нарушения при обществената поръчка. Оттогава насам – пълна тишина. Стана 2013 година.

Един ден, когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност, аз отидох при него. Казах му, че от 2010 година е образувано дело и неизвестният извършител съм аз. Той каза, че не му е докладвано за това дело. Аз се учудих, че не знае за това дело. Ранната есен на 2013 година никакво движение по това дело. Отново отидох при него и казах, че делото си стои и че ще се кандидатирам втори мандат за председател на Софийски апелативен съд и това дело може да ми попречи. В началото на октомври бях извикан за разпит. Обясних, че аз съм подписвал договорите за IT специалистите от конкурса. Вторник сутринта (22 април) в 10:00 часа получих призовка. Най-много ме учуди, че делото е изпратено на Софийска военна прокуратура. Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. Ще се явя, въпреки че бях посъветван да си взема отпуска или болничен. Не знам на кой адвокат ще се спра, но ще се спра на адвокатска защита. Прокурорът е ст. лейтенант Брезашка", каза съдия Пенгезов, предаде Агенция "Фокус".

"В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3 - 4 години. Интересът ще спадне скоро. Сигурен съм, че делото ще приключи в моя полза", прогнозира Пенгезов.

"До момента има две решения, влезли в сила, в които се казва, че аз и полковник Петков, не сме извършили нарушение. Мисля, че никой няма да се кандидатира за председател на САС, защото никой не иска да пипа горещ картоф", смята Пенгезов.

Предисторията

Късно снощи стана ясно, че шефът на Софийския апелативен съд и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени.

По първоначална информация двамата трябваше да се явят в понеделник, 28 април, в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Пенгезов обаче съобщи, че е привикан в понеделник – 28 април - в ДАНС.

Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си във вторник (22 април) - първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com